Salg er ikke bare en ferdighet; det er en kunstform som krever dedikasjon, strategi og kontinuerlig læring. Enten du er en erfaren selger eller en nybegynner som ønsker å tre inn i salgsverdenen, er utdanning en viktig nøkkel for å lykkes. Selgerutdanning gir deg ikke bare de nødvendige verktøyene og teknikkene, men det hjelper deg også med å forstå psykologien bak salgsprosessen og hvordan du kan bygge varige kundeforhold.

La oss se nærmere på hvilke fagområder innen salg som er viktig å mestre for å optimalisere dine prestasjoner som selger.

1 – Mental styrke og positiv innstilling

Salgsyrket kan være mentalt utfordrende, og det er ofte en smal grense mellom nederlag og suksess. Det hjelper lite å kunne all verdens teori, hvis en ikke evner å kontrollere sin egen sinnstilstand. Det å jobbe med egen mentale innstilling handler om å utvikle en positiv og selvsikker holdning til salgsprosessen, og stole på at du kan lykkes. En selger kan ikke være redd for å feile, og trenger også å utvikle evnen til å nullstille seg etter nederlag. Hvis en selger ikke takler avslag på en god måte, vil det kunne påvirke neste salgssamtale negativt, og neste etter der igjen, slik at selgeren havner i en negativ spiral – og det kan jo ta motet fra de fleste.

2 – En jevn strøm av nye kunder (prospektering)

En viktig oppgave for en selger er å være fremoverlent og sørge for at alle du kjenner vet hva du selger. Salg er ikke bare en jobb, det er en livsstil og det er en stor fordel å bygge og vedlikeholde et stort nettverk. Du bør være synlig på sosiale plattformer, delta på bransjemøter, sosiale arrangementer og liknende. Du bør være så synlig at du nesten føler på skam. Som selger bør du øve inn en perfekt salgspitch og alltid ha visittkort i lomma. (les også slik lager du den perfekte 60 sekunders pitchen). Du vet aldri når du møter din neste kunde, om det er på et slektstreff eller bransjetreff. De selgerne som gjør det best, er ofte de som setter av tid hver eneste uke til å jobbe aktivt med prospektering, og de holder alltid ører og øyne åpne for nye muligheter. En av de aller mest effektive metodene for å komme i kontakt med nye prospekt, er å ha som vane å be om leads fra dine kunder eller andre personer i nettverket ditt. Får du inn dette som en vane er mye av jobben allerede gjort.

3 – Forståelse av hele salgsprosessen

En god selgerutdanning gir et grundig innblikk i salgsprosessen fra start til slutt. Dette inkluderer blant annet å identifisere mulige kunder, håndtere innvendinger, forhandle og close salget. Ved å forstå hvert trinn i prosessen, kan du identifisere områder der du kan forbedre deg og finne de beste metodene for å vinne lojale kunder. Som med mye annet i livet, er mengdetrening en viktig faktor for å bli skikkelig god.

4 – Tekniske ferdigheter

Salg involverer ofte bruk av teknologi, enten det er et CRM-system for å administrere kundeinformasjon eller presentasjonsverktøy for å overbevise potensielle kunder. Hvis du bruker CRM flittig og noterer detaljer om kunden vil du kunne imponere stort når du «husker» navnet på barna eller hunden neste gang dere snakker sammen. Det å lære seg å bruke de rette verktøyene, vil hjelper deg med å bli mer effektiv i ditt daglige arbeid, slik at du får mer tid til å selge. Dessuten vil salgspresentasjonene dine virke langt mer storartet om du mestrer teknologien, uten en masse krøll og sløsing av kundens dyrebare tid.

5 – Kommunikasjon og forhandlingsferdigheter

Det å være en god selger handler om mer enn bare å selge et produkt eller en tjeneste – det handler om å bygge tillit og relasjon med kundene dine. For å bli en superselger er det derfor viktig å lære hvordan du kommuniserer effektivt, lytter til kundens behov og finner løsninger som passer for dem. En som er god til å kommunisere på en slik måte at kunden føler seg sett og ivaretatt, vil ha et stort konkurransefortrinn.

6 – Kundepsykologi

Salg handler i stor grad om å forstå menneskelig adferd og motivasjon. Som selger trenger man kunnskap om kundepsykologi, salgsteknikker og hvordan du kan påvirke kundens beslutningsprosess. Dette gjør deg i stand til å tilpasse salgsstrategiene dine for å imøtekomme individuelle kundebehov, og dermed øke sjansene for suksess.

7 – Kontinuerlig læring og utvikling

Salgsbransjen er stadig i endring med nye trender, teknologi og nye konkurrenter som stadig dukker opp. Som selger er det viktig å holde seg oppdatert med den nyeste utviklingen i bransjen, samt utvikle ferdigheter og kunnskap kontinuerlig. Dette øker dine sjanser for å selge mer.

I dagens konkurranseutsatte marked er selgerutdanning ikke bare en fordel, det er en nødvendighet for å lykkes som selger. Enten du er nybegynner eller mer erfaren, kan selgerutdanning gi deg den ekstra kunnskapen og selvtilliten du trenger for å mestre selgeryrket med glans.

Det finnes mange ulike utdanningstilbud for selgere, som blant annet kurs og seminarer, sertifiseringsprogrammer, universitet- og høyskoler, nettkurs, lydprogrammer og bedriftsinterne opplæringsprogram. I tillegg er det skrevet en mengde bøker om salg. Hvis du ønsker å bli en mester i salg, anbefaler vi å hente kunnskap fra ulike kilder for å optimalisere salgsprosessen din.

Foto: Shutterstock.com


Reklame

Salgstinget tilbyr ulike tjenester innen salgsopplæring. Alt fra foredrag, dagskurs, selgertrening og individuell coaching, selgerutviklingsprogram som strekker seg over lengre tid, og vi tilbyr også et komplett nettkurs som tar for seg salg fra a-å. Les mer om våre tjenester.

GRATIS NETTKURS

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!