Livet som selger, kan være fullt av opp- og nedturer. Livet smiler når du får den avgjørende signaturen som sikrer deg månedens bonus. Du vet likevel at lykken kan være kortvarig – for rundt neste sving venter kanskje frustrasjon og nederlag. Etter oppturen kommer nedturen og du får nei, nei og atter nei … For å bli en selger som leverer hver måned, år etter år, kreves øvelse og kontinuerlig forbedring. Hvis du følger disse fire stegene, vil du mest sannsynlig i løpet av ganske kort tid merke stor forbedring i salgsresultatene dine.

Steg 1: Lag et bra manuskript

Bruk tid på å lage et detaljert manuskript hvor du bestemmer deg for hvordan du ønsker å åpne samtalen. Notere hva slags spørsmål du skal stille prospectet. Skriv ned når du skal være stille og lytte. Skriv ned ordrett hvordan du kan besvare ulike innvendingene du typisk får fra dine kunder. Fyll på lista etter hvert som du møter nye innvendinger du ikke har hørt før. Til slutt må du ha med hvordan du skal close salget, eventuelt sikre videre oppføling og hvordan avslutte samtalen.

Jeg ønsker ikke å høres ut som en robot tenker du kanskje nå … Det ønsker ikke jeg heller, derfor blir steg nr 2 en viktig del av prosessen.

Steg 2: Lær deg manuset utenat

Du må for all del ikke lese rett fra et manuskript mens du har kunden på tråden. Det høres rett og slett veldig amatørmessig ut. Tenk hvordan opplevelsen ville vært om du var på en teaterforestilling og skuespillerne gikk rundt med manus i hånden og leste direkte fra papiret. Du ville mest sannsynlig oppleve det som en elendig forestilling. Gode filmer, teaterforestillinger, foredrag og likende har alle startet med et manus. Deretter blir manuset øvd inn. Det er ikke meningen at du skal kunne alt ordrett. Improvisasjon er faktisk helt nødvendig for å få det til å høres naturlig ut. Ingen samtaler er like, og du kan aldri være 100 % forberedt på hva som kommer. Poenget med et godt innøvd manus er at du har et solid grunnlag som fører til at du sjelden blir målløs.

Steg 3: Gjør opptak av samtalene dine

Den aller beste måte å bli en bedre selger er å lytte på egne samtaler, og aller helst sammen med noen som kan gi deg konstruktive tilbakemeldinger. Når du lytter på egne samtaler vil du mest sannsynlig bli klar over hva som bør endres, og hva du må øve mer på.

Steg 4: Gjør nødvendig endringer

Når du har funnet ut hva som bør endres eller perfeksjoneres er neste skritt å jobbe med endringene. Områder som ofte er aktuelt å se nærmere på er: Speiler du kunden bra nok? Varierer du stemmebruk, eller høres du kjedelig og monoton ut? Er innledningen din for lang? Lytter du til det kunder sier og kommer med gode forslag til løsninger? Er du god på closingen, eller er du for unnvikende? Er tempoet for høyt eller lavt, også videre… Notere dine forbedringsområder og bestem deg for hvilke områder du skal fokusere ekstra på i dine neste samtaler. Ta det viktigste først.

Hvis du følger denne oppskriften over tid, kan jeg nesten garantere deg at det vil slå positivt ut på resultatene dine!

Foto: Shutterstock.com

 


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!