Salgsmøtet er en viktig start på dagen for mange selgere. Målet med salgsmøter bør være å øke trivsel, mestring, produktivitet og salgsresultater for ditt salgsteam. Pass derfor på at møtene er effektive, nyttige og motiverende – ellers kan det fort virke mot sin hensikt. Hvis selgerne går fra møtet med lavere energi enn hva de hadde da møte startet, er det et typisk tegn på svak møteledelse. For å skape resultater er det viktig å skape trivsel, samhold og motivasjon – før en fokuserer på resultater. 

Hva er så oppskriften på et motiverende og lønnsomt salgsmøte? Nedenfor gir vi noen tips til hvordan du kan skape god flyt og energi i morgenmøtet.

1 – VÆR FORBEREDT OG PLANLEGG GODT

Planlegging er avgjørende for en vellykket og produktiv gjennomføring innen gitt tid. Gjør derfor forberedelser og vær ferdig med planleggingen senest dagen før møtet. Du bør ha klart for deg hva som er det overordnede målet med møtet når du setter opp agendaen. Du bør også være tydelig på hvor lenge skal møtet vare og hvilke elementer/hjelpemidler som skal brukes i møtet. Tenk igjennom hvordan du kan sikre delaktighet og engasjement fra gruppen. (Spørsmål, oppgaver, erfaringsutveksling). Lag en kortfattet agenda for din egen del (vurder også å sende til deltagerne).

Husk: ikke overfyll agendaen. «Less is more!» Fordel heller temaer gjennom uka, som vi kommer tilbake til i punkt 6.

2 – SKAP ENERGI

Vær påskrudd og tilstede, engasjer deg, gi av deg selv og involver gruppen. Start gjerne møtet med noe morsomt. Fortell en morsom historie, vis en artig video fra Youtube, gjør en øvelse sammen, eller fortell en vits. En latter er alltid en god start på dagen!

3 – GJØR DET ENKELT

Ha en kort og presis agenda og hold tempo oppe. Gi selgerne noe av verdi som kan hjelpe dem å bli bedre i jobben. Del råd og tips til hvordan arbeidsdagen kan bli mer effektiv. La gjerne de beste dele sine erfaringer. Husk å bruke humor for å skape en lett stemning. Gi mye ros og vær sparsommelig med ris. Gå igjennom tall og status på en oversiktlig og lettfattelig måte, og hold deg for all del innenfor tidsrammen for møtet.

4 – SKAP MOTIVASJON

Selgere møter ofte mye motgang og trenger støtte og annerkjennelse. Lag morsomme konkurranser både individuelt og som team. Belønningen trenger ikke være noe stort og dyrt. Det å nå et mål og bli anerkjent, er ofte stor nok belønning i seg selv. En flaske vin, en pose twist, et gavekort eller liknende fungerer godt som premie. Ved bruk av incentiver er det viktig at hver enkelt kan påvirke resultatene og at det er målbart og realistisk. Vær oppmerksom på at feil bruk av incentiver kan føre til motløshet og demotivasjon.

5 – HA FOKUS PÅ KOMPETANSEUTVIKLING

En dyktig selger stopper aldri å utvikle seg selv. Mange selgere er konkurransedrevet og trives best når de opplever progresjon. Progresjon kan oppleves som ekstra motiverende når den er så målbar som hos selgere. Utfordre derfor selgerne på ferdigheter og kompetanse. En gang i blant kan det være lurt å ta inn en ekstern eller noen fra en annen avdeling, til å presentere noe faglig som vil kunne hjelpe selgerne å bli bedre. Gi selgerne noen oppgaver de kan diskutere i gruppa for å holde fokus på muligheter. Diskuter markedet, potensielle kunder, produktutvikling og liknende.

6 – HOLD DEG TIL EN FAST AGENDA MED VARIASJON GJENNOM UKA

Som møteleder er du ansvarlig for å holde agendaen og passe tiden. Møtene bør være konkrete, effektive og motiverende. Den ideelle lengden på et morgenmøte, om du har det hver dag, er cirka 10-30 minutter. Ha variasjon på morgenmøtene, men husk alltid en dose daglig motivasjon! Det er en fordel at møtene har en fast form og rytme, slik at salgsteamet også er forberedt på hva som skal skje. De gir en god følelse av kontinuitet.

Eksempel på agenda gjennom uka:

Mandag: Resultater vs. mål

Tirsdag: Møte holdes av noen andre enn deg selv

Onsdag: Kompetanseutvikling

Torsdag: Status salg vs. ukesmål

Fredag: Kompetanseutvikling

7 – FYSISK ØVELSE/MUSIKK

Avslutt gjerne møtet med at alle reiser seg og strekke armene i været, klapper, roper et slagord eller liknende slik at alle fylles med energi før de tar fatt på den første kundesamtalen. Bruk gjerne musikk som virkemiddel og helst noe med litt tempo og energi!

Salg er toppidrett, du må være best når det gjelder!

Vi hører gjerne fra deg hvordan dere kjører deres morgenmøter, del gjerne deres tips, eller bare fortelle hvordan noen av rådene du her har fått har fungert for deg.

Del gjerne dine beste tips i kommentarfeltet eller sendt oss en mail på post@salgstinget.no

 

Foto: Shutterstock.com


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger», og få mange gode gratisråd samt et unikt tilbud på komplett kurspakke fra Salgstinget.

I dette nettbaserte salgskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde deg på – og selvsagt møte opp! Trykk på lenken og finn tidspunkt som passer for deg.

MELD DEG PÅ!