Det å investere i sin egen utvikling kan føre til verdifulle endringer. Jeg opplevde en periode å være fastlåst i et mønster. Jeg hadde drømmer og mål, men slik jeg så det var måloppnåelse rett og slett umulig. Jeg fokuserte på hindringene framfor mulighetene. Jeg hadde lav selvtillit og dårlig gjennomføringsevne på grunn av egen frykt for å feile. Det var inntil jeg skaffet meg en mentor som lærte meg å se annerledes på ting.

Min mentor utfordret meg på målene mine og motiverte meg til å jobbe hardere og smartere. Jeg har fått langt større tro på meg selv og den gode mestringsfølelsen er tilbake. Det jeg før trodde var umulig er nå en realitet. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis det ikke hadde vært for min mentor.

Det var spesielt 4 svært virkningsfulle ting jeg lærte:

1 – Det finnes alltid en tredje løsning!

Hvis du kun har én mulighet så har du strengt tatt ikke noe valg. Har du to muligheter så har du et dilemma. Har du derimot tre alternative løsninger så har du et valg. Har du opplevd hvordan flere mulige svar dukker opp bare man har noen å sparre med? Hver gang jeg hadde samtaler med min mentor klarte jeg å se problemstillinger fra nye vinkler og ta avgjørelser som førte til de resultatene jeg ønsket.

2 – Hvis noen liker ideen din øyeblikkelig er den ikke utfordrende nok…

Når en idé eller et mål presenteres ligger det naturlig for oss umiddelbart å tenkte på hvordan dette skal løses rent praktisk. Hvis noen liker idéen din øyeblikkelig er det som regel fordi de klart og tydelig ser for seg at det er mulig å gjennomføre. Det kan bety at idéen ikke er god nok. De beste idéen kan ofte føles «umulig» i første omgang. Det å sette lista høyere enn vi er komfortable med, tvinger oss til å tenke utenfor boksen og hjelper oss å finne nye veier vi ikke har tenkt på før. Når ting føles håpløst er det fordi vi ofte glemmer å ta med et tidsperspektiv i betraktningen. Hvis noen spør deg om du kan spise en hel elefant, vil første tanken kanskje være: Nei – det går ikke for den veier jo flere tonn! Men spørsmålet var ikke om du kunne spise hele nå med en gang. Hvis du fikk nok tid kunne du delt den opp i passende porsjoner og spise en porsjon hver dag, helt til du en dag hadde spist hele. På den måten blir det «umulige» ikke så vanskelig allikevel.

3 – Si JA til utfordringer du ønsker deg, og finn ut senere hvordan du skal få det til…

Det er ikke noe som heter det perfekte tidspunkt. Vi blir aldri hundre prosent forberedt ei heller feilfrie.  Min mentor lærte meg å våge å takke ja til utfordringer selv om jeg ikke føler meg hundre prosent trygg på at jeg kan få det til – og selv om resultatet ikke nødvendigvis blir perfekt! Det er fullt mulig å si ja først og deretter finne ut hvordan du skal løse oppgaven. Denne leveregelen ga meg ett ekstra dytt til å lære nye ting, og samtidig utfordre meg selv til å trosse min egen frykt for å feile. Det eneste spørsmålet jeg stiller meg selv hvis jeg blir utfordret er: «Ønsker jeg dette – og har jeg tro nok på meg selv til at jeg kan klare det?» Er svaret ja, hiver jeg meg ut i det.

4 – Penger er ikke en motivasjonsfaktor!

Som ung var jeg mer opptatt av penger for pengenes skyld. Det var så mange ting jeg hadde lyst på. Fine klær, fint hus, fin bil også videre. Hver gang jeg fikk lønnsforhøyelse eller bonus ble jeg lykkelig for en liten stund. Dessverre varte denne lykkerusen ikke særlig lenge – noe som førte til at jeg stadig jaktet på neste belønning og neste og neste, uten at det egentlig førte meg noe sted. Det var først da jeg fant min indre motivasjon at jeg forstod hvor ekte lykke kommer fra. Det å mestre og samtidig finne glede i selve arbeidet framfor kun å jobbe for lønnsslippen ga meg et helt annet syn på livet. Hvis man kun dømmer seg selv ut fra tingene man eier, vil man aldri bli tilfreds. Min mentor hjalp meg å stake ut en riktig kurs for meg og min karriere og da jeg fant lidenskapen i jobben min, kom resultatene «av seg selv».

Stian (37)

Foto: Shutterstock.com

[Reklame]

Gratis nettkurs: 5 viktige steg for å bli en superselger! MELD DEG PÅ! 

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er helt gratis og uforpliktende å delta. Tips en venn som du tenker kan ha glede av dette kurset og ta kurset «sammen» fra hvert deres sted.

gratis nettkurs i profesjonelt salg

MELD DEG PÅ!