Stress er noe som berører oss alle, og det er i utgangspunktet et livsviktig hormon. Uten stressreaksjoner ville vi ikke overlevd rett og slett, men noen ganger kan det bli alt for mye stress over tid og det er ikke bra for oss. Negativt stress kan ta knekken på oss hvis vi ikke gjør noe med det.

Vi kan ikke kontrollere hva som skjer rundt oss, men vi kan kontrollere hvordan vi reagerer på omgivelsene. Det finnes en rekke metoder for å håndtere stress, slik at stresset ikke blir ødeleggende. Vi gir deg seks enkle metoder som kan redusere stress:

1 – Finn ut hvorfor du er stressa

Når stresset innhenter deg kan det føles som om du blir angrepet fra alle kanter, men er det egentlig sånn? Kanskje er det én enkelt ting du er stresset for, som for eksempel deadline til et viktig prosjekt, en eksamen, en krangel, salg som flopper eller regninger som hoper seg opp. Ved å identifisere stresset er du faktisk ett skritt nærmere til å redusere det.

 2 – Fokuser på det du kan gjøre noe med

Du kan ikke endre andres personlighet eller måte å være på, men du kan endre måten du reagerer og forholder deg til omgivelsene. Hvis du prøver å kontrollere det du ikke kan gjøre noe med, vil stressnivået mest sannsynlig bare øke. En måte å redusere stress er å holde fokus på det du kan gjøre noe med, og la det andre ligge.

3 – Gjør det du elsker

Det er mye lettere å håndtere stress hvis du fyller livet med aktiviteter du elsker. Hvis du for eksempel mistrives i jobben, bør du fylle fritiden med positive ting, samtidig som du ser deg om etter en ny jobb. Jobben er en stor og viktig del av livet, og du burde ikke bruke all din tid og energi på en jobb du hater. Det å gjøre noe som føles meningsfullt, som du elsker å drive med og som du mestrer, vil redusere negativt stress betydelig.

4 – Ta styring over tiden din

En stor stressutløser kan være mangel på tid. Du føler deg kanskje styrt av gjøremålslister som vokser seg stadig større, tidsfristene står i kø og panikkfølelsen brer seg. Du har kanskje mer enn en gang ønsket at døgnet hadde flere timer. Problemet er egentlig ikke mangle på tid, men snarer mangel på disiplin og god tidsstyring. Alt for ofte lar du deg kanskje avlede av ytre forstyrrelser og ender opp med å reagere på andres krav, framfor aktivt å ta styringen over din egen tid. Egentlig har du nok tid, hvis du bruker tiden riktig.

5 – Si nei litt oftere

Du må ikke si ja til alt, selv om det virker gøy. Hvis du sier ja til alt, er det en stor fare for at du mister fokus på de viktige tingene, og ender opp med å gjør ting halvveis fordi du har påtatt deg for mye. En god metode for å bli bedre til å si nei, er å finne dine tre viktigste fokusområder. Hver gang det ramler inn en forespørsel bør den sjekkes mot fokusområdene. Vil denne aktiviteten bidra til måloppnåelse i henhold til planen? Hvis svaret er nei, så vet du hva du har å gjøre. Si nei. Produktive og tilfredse mennesker er ofte veldig selektive med hva de bruker tiden på, og de setter grenser for seg selv og andre.

6 – Våg å feile

Perfeksjonisme er en sikker kilde til stress. Det å hele tiden prøve å være feilfri er som å gå rundt på glasskår – utmattende og angstfremkallende. Det at alt skal være perfekt er et enormt press å legge på seg selv, som i tillegg er umulig å leve opp til. Perfeksjonisme kan føre til mer fiasko enn suksess, nettopp fordi en aldri får satt ting ut i livet fordi det aldri blir «bra nok». Perfeksjonisten ender i stedet opp utmattet uten egentlig å ha utrettet noe særlig. Det å feile er faktisk den beste måten å utvikle seg og lære noe nytt. Tross frykten og hiv deg utpå selv om du ikke er helt klar!

 

Foto: Shutterstock

 


Reklame

Salgstinget tilbyr ulike tjenester innen salgsopplæring. Alt fra foredrag, dagskurs, selgertrening og individuell coaching, selgerutviklingsprogram som strekker seg over lengre tid, og vi tilbyr også et komplett nettkurs som tar for seg salg fra a-å. Les mer om våre tjenester.

GRATIS NETTKURS

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!