Et typisk spørsmål mange får på jobbintervju er: «Hvor ser du deg selv om 5 år?»

Mange klarer å svare på dette spørsmålet når det gjelder karrieren, men klarer du å svare på det samme spørsmålet når det gjelder privatlivet, helsa og økonomien? Har du en femårsplan som omfatter alle deler av livet?

En femårsplan er rett og slett drømmer og mål satt i system, og er ment for å bidra til å sikre god måloppnåelse. Mange overvurderer hva de kan få til på ett år, men undervurderer hva de kan klare å utrette i løpet av fem år. Den eneste veien til suksess er som kjent gjennom handling, og det å lage en skikkelig plan gir deg mer klarhet i hva konkret du trenger å gjøre for å komme dit du ønsker.

En femårs plan kan settes opp i 4 trinn:

Trinn 1 – Velg hvilke områder av livet som skal inngå i planen

Selv om du er ekstra sulten på å skape en karriere (for eksempel), er det viktig at du samtidig ivaretar din egen helse, tar vare på familien, og pleier relasjoner til venner for å nevne noe. En god balanse i livet vil kunne skape større tilfredshet på sikt. Hvilke områder av livet du ønsker skal inngå i planen er opp til deg, men her er noen av de vanligste kategoriene å ta med i et balansehjul.

Karriere | Helse | Finansielt | Relasjoner | spirituelt | Familie |Ferie og Fritid

Trinn 2 – Start med slutten

I denne fasen skal du visualisere hvor du ser deg selv om fem år. Det kan du gjøre med å beskrive hvordan du ser for deg livet ditt om fem år. Hvis du ikke vet hva du vil, er det jo ganske tilfeldig hvor du havner – ikke sant? Derfor er denne øvelsen viktig å gjøre.

For eksempel:

Om fem år har jeg stillingen som ___, i selskapet _____, hvor jeg stortrives. Jeg har opparbeidet meg en solid buffer på kr _______, og jeg har investert i _____. Jeg er kjæreste med _____, og har ____ barn. Sammen er vi dynamitt. Vi har det gøy sammen, vi kan snakke om alt og vi prioritere hverandre. Vi bor i _____ på _____, og kunne ikke tenke oss noe bedre sted å bo. Hvert år reiser vi på en opplevelsesrik ferie og dette året skal vi reise til _____ i ____dager, sammen med____. Vi skaper tradisjoner sammen med familie og venner som vi holder fast ved. Hvert år inviterer vi til ____. Jeg er veltrent og veier jevnt over ____. Maten jeg spiser er sunn og laget fra bunn. Helsa er på topp, og jeg strutter av energi. Jeg har nylig gjennomført både ____ og ____ med resultatet _____. Gode morgenrutiner er godt innarbeidet, og jeg mediterer hver dag. Jeg har også tid til å dyrke hobby, egenutvikling og trening takket være god struktur i hverdagen. Jeg bidrar positivt både på jobben og i privatlivet og har mange gode venner som gir meg påfyll og energi.

Når du har beskrevet ideal-livet ditt, er du klar for neste trinn. Det kan godt være at du allerede har mye av det du ønsker deg, men husk at du også trenger en plan for å beholde det du har. Suksess er som kjent ferskvare. En må jobbe for å få det man ønsker seg, og en må jobbe for å beholde det man har oppnådd.

Trinn 3 – Finn ditt «hvorfor»

Dette er det aller viktigste steget for å kunne skape den fremtiden du ønsker. Du ser kanskje klart for deg hva du vil, men nå skal du grave litt dypere. Det er ikke alltid nok å ha et mål, du trenger også et klart og tydelig «hvorfor». Ditt «hvorfor» er det som vil holde deg motivert selv om oppgavene blir kjedelige. Det å finne sitt «hvorfor» er lettere sagt enn gjort. Du bør derfor bruke god tid på dette trinnet før du går videre. For hvert overordnet mål, bør du spørre deg selv hvorfor du vil nettopp dette – gjentatte ganger.

For eksempel:

Jeg ønsker å bli best i salg!

Hvorfor det?

Fordi jeg ønsker å tjene mye penger.

Hvorfor det?

For da kan jeg kjøpe drømmehuset

Hvorfor det?

Jeg ønsker å skape trygge rammer og gode minner for familie og venner

Hvorfor det?

Familie og venner er det aller viktigste i livet mitt.

Hvorfor det?

Det er når jeg er sammen med dem at jeg føler meg lykkelig.

Altså – det starter med at du vil bli best i salg som er et konkret og målbart ønske, men det er ditt «hvorfor» som skal drive deg fremover. I dette eksemplet betyr det å ha en god relasjon med familie og venner og muligheten til å skape masse god minner sammen – fordi det gjør deg lykkelig.

Gjør denne øvelsen med alle målene du setter deg i femårsplanen før du går videre til trinn 4.

Trinn 4 – Bryt ned målene i mindre biter og lag en plan

Når du har klart for deg hvor du ønsker å være om 5 år – og hvorfor, er det viktig å bryte ned målene til delmål. Først kan du bryte det ned til årlige mål. Deretter kan du bryte det ned til månedlig og ukentlig mål. Når det er gjort, må du lage en handlingsplan. Hva må du gjøre dag for dag, uke for uke for å nå disse målene?

For å øke sjansen for at målene du setter er «gode nok», bør de igjennom SMART-testen. Er målet SPESIFIKT nok? Hvis målet er ullent, er det nemlig mye vanskeligere å lage en handlingsplan. Kan målet MÅLES? Det er ikke nok å si at du ønsker å tjene mye penger. Du må definere hva «mye» er i kroner og øre. Er målet ATTRAKTIVT for deg? Er det noe du virkelig har lyst til, og som motiverer deg? Er målet REALISTISK? Vil det være mulig for å deg å nå i løpet av 5 år? Har du satt deg tydelige TIDSFRISTER underveis til den endelige tidsfristen som i dette tilfellet er 5 år?

Eksempel på et finansielt mål:

Om 5 år har jeg oppsparte midler kr _______ fordi jeg ønsker______.

Det betyr at jeg hvert år må klare å spare kr _______.

For å få til dette bør jeg gjøre følgende:

Slik kan du fortsette å planlegge år 2, 3, 4 og 5. Hvis du ønsker å ta mer kontroll over livet ditt og hvilken retning du ønsker å gå, bør du vurdere å lage en femårsplan. Et mål som er skrevet ned og konkretisert er lettere å nå. Selvsagt er det ikke alt som går etter planen, men du vil bli overrasket over hvilken effekt en slik plan kan ha for fremgangen din. Sist, men ikke minst, må en plan også følges opp. Sett av litt tid en gang i måneden, for å gjøre opp status på hvordan du ligger an og gjør nødvendige justeringer.

Hvis du synes en komplett femårsplan føles helt uoverkommelig, kan du øve deg med å ta for deg ett enkelt området av livet som du ønsker å utvikle. Det kan være nyttig å øve seg på å sette opp mål, lage en plan og følge planen frem til mål. Etter hvert som du mestrer, kan du utvide med flere mål.

Lykke til med din femårsplan!

Foto: Shutterstock.com

[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger», og få mange gode gratisråd samt et unikt tilbud på komplett kurspakke fra Salgstinget.

I dette nettbaserte salgskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde deg på – og selvsagt møte opp! Trykk på lenken og finn tidspunkt som passer for deg.

MELD DEG PÅ!