Det begynner å nærme seg tidsfristen for et prosjekt, en rapport eller budsjettoppnåelse. Du vet du må holde full fokus for å nå målene. Enhver distraksjon vil forsinke prosessen. Allikevel klarer du ikke la være å sjekke eposten, Facebook, Twitter, lese nyhetene eller hente dagens n’te kopp med kaffe…

Dårlig konsentrasjon kan være en stor tidstyv i hverdagen. Når vi har mye å gjøre er det ekstra viktig å jobbe fokusert, med én og én oppgave, slik at vi er produktive uten å bli syke av stress.

De som har høy evne til å fokusere, vil som regel oppnå mer i livet. Nettopp fordi de rett og slett kaster bort mindre tid, enn de som lett lar seg distrahere.

Hvorfor lar vi oss så lett avlede?

1 – Vi føler oss alene

Intense og krevende oppgaver er noe vi ofte gjør alene, som for eksempel å ringe den kunden, skrive den rapporten eller forberede salgsmøtet. Når vi sjekker eposten eller sosiale medier ønsker vi kanskje å finne ut om det er noen der ute som tenker på oss eller bryr seg. Har det kommet noen flere kommentarer eller likes på det du la ut i går? Har du gått glipp av noe spennende?

Hvordan redusere fristelsen til distraksjon: Gi deg selv en liten dose med sosial kontakt før du starter på oppgaven. Skru av alle varsler og lukk epostprogrammet. Gi beskjed til de rundt deg om at du trenger å jobbe uforstyrret. Bestem deg deretter for at du skal belønne deg selv med å snakke med en kollega, ringe en venn eller sjekke sosiale medier når du er helt ferdig med det du har planlagt å gjøre.

2 – Det er for vanskelig

Noen oppgaver kan være vanskelig og dersom en møter mye motstand eller står helt fast, kan et avbrekk være fristende. Det er så mye enklere å lese nyheter enn å grave enda mer i den vanskelige oppgaven. I vår tid med internett og sosiale medier er distraksjonen så lett tilgjengelig at fluktruten blir veldig kort.

Hvordan redusere fristelsen til distraksjon: Hvis en står helt fast kan det være lurt å legge til side arbeidet for en stund. I stedet for å sjekke Facebook eller nyheter som en distraksjon, be heller om hjelp eller søk råd fra noen som kan hjelpe deg – og husk å holde deg til saken. Ved tyngre oppgaver er det lurt å dele de opp i mindre overkommelige biter, slik at du opplever mestring og fremdrift i prosjektet. Gi deg selv små belønninger for hver milepæl.

3 – Det er ubehagelig

Hjernen synes det er vanskelig å fokusere lenge på en enkelt oppgave og vi vil trenge pauser fra konsentrasjonsarbeid. Dersom vi ikke tar pauser vil produktiviteten etter hvert synke ganske drastisk. Tankene begynner å vandre andre steder av seg selv. Det er vanskeligere å jobbe konsentrert med en oppgave, enn det er å svare på tekstmeldinger som tikker inn. Ingen liker egentlig å ha det ubehagelig, så vi flykter vekk fra ubehaget og gjør heller det som er enkelt.

Hvordan redusere fristelsen til distraksjon: Dersom du kjenner at konsentrasjonen daler bør du ta en pause, men uten at du forlater oppgaven/prosjektet. Gjør andre enklere rutineoppgaver relatert til prosjektet som å sortere, arkivere, renskrive notater eller strekk litt på bena og trekk litt frisk luft i noen minutter. Husk at ubehag og produktivitet ofte henger sammen. Du må rett og slett trene deg opp til å tåle mer ubehag hvis du ønsker å få gjort mer.

4 – Du føler deg avhengig av noe

Noe av distraksjonen vi omgir oss med kan være avhengighetsskapende, som for eksempel røyk, snus, kaffe eller et spill på telefonen. Røyk og kaffe er en klassisk flukt fra oppgaver. Skal bare ta en kaffe først, så skal jeg begynne… Et spill er ofte designet slik at du vil ha mer. Dessuten får du beskjeder som at du er flink, du har kommet til neste nivå også videre. Det gir en mestringsfølelse å sanke poeng og slå rekorder. Har man først blitt bitt av basillen kan det være vanskelig å la det ligge igjennom en hel arbeidsdag.

Hvordan redusere fristelsen til distraksjon: Dersom du merker at noen laster stjeler mye av tiden din, bør du være på vakt. Du må sette begrensninger for deg selv så lastene ikke ødelegger for produktiviteten. Bli enig med deg selv når og hvor lenge du skal ta pauser. Bestem deg for antall kaffe du skal drikke i løpet av dagen og liknende. Det er lettere å redusere tidstyvene når en blir mer bevisst.

Heldigvis er det mulig å trene opp evnen til å holde på konsentrasjonen og veldig mye handler om å tilrettelegge og sette grenser for seg selv. Det er helt klart lettere å få ting gjort, dersom en logger helt av i blant og stenger verden ute.


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger», og få mange gode gratisråd samt et unikt tilbud på komplett kurspakke fra Salgstinget.

I dette nettbaserte salgskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde deg på – og selvsagt møte opp! Trykk på lenken og finn tidspunkt som passer for deg.

MELD DEG PÅ! 

Inspirasjonskilde til dette innlegget: psychologytoday.com
Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com