Frykt er en av de største bremseklossene for suksess, og nettopp derfor så viktig å takle hvis en ønsker å se gode resultater. Det er ikke uvanlig at ledere kjenner på mye frykt. Ledere er ofte utsatt for stort press og kravene kommer fra alle kanter. I tillegg står de ganske alene på toppen til tider. En effektiv leder må være i stand til å ta solide avgjørelser, organisere, planlegge og ansette de rette menneskene. Videre forventes at lederen inspirere de ansatte til å brenne for felles visjon. De må sørge for god opplæring og trivsel blant ansatte slik at de presterer på topp. I tillegg skal regnskapstallene gjenspeile at lederen har lykkes. Hovedmålet for enhver bedrift er til syvende og sist å tjene nok penger til at de kan fortsette å drive butikk. Hvis tallene peker i feil retning over tid, er det ofte nok til at en leder må ta hatten og gå. Lederyrket er ikke for pyser rett og slett.

Frykt kan i noen tilfeller være lammende og føre til nedsatt prestasjon hos en leder. Heldigvis er det mulig å temme frykt og lære seg å spille på lag med disse ubehagelige følelsene.

Det er spesielt 5 typer frykt en leder bør kunne takle for å lede på en god måte.

1 – Frykt for å ta feil avgjørelse

En leders hverdag består ofte i å ta avgjørelser. Alt fra små enkle valg, til mer kompliserte og strategiske beslutninger. En feil avgjørelse, kan gi store negative konsekvenser, og tanken på dette er selvfølgelig skremmende. Hvis frykten blir for stor kan dette føre til beslutningsvegring, noe som kan gi enda større negative konsekvenser. En leder som evner å kontrollere egne følelser, vil være i stand til å ta mer veloverveide og rasjonelle valg, noe som ofte gir bedre resultater på lang sikt.

2 – Frykt for å bli kritisert

I menneskets natur ligger et stort behov for å bli likt, og negativ kritikk eller følelsen av å ikke bli verdsatt kan være veldig smertefullt. En leder som ikke frykter kritikk vil ofte omgi seg med medarbeidere som tør å gi ærlige tilbakemeldinger, noe som er svært viktig for vekst. Det er konstruktiv og ærlig «rett frem» kritikk som ofte gir størst grunnlag til forbedring hvis man evner å ta til seg tilbakemeldinger og lære av dem.

3 – Frykt for å feile

En leders konstante frykt er i mange tilfeller å ikke levere gode nok tall. Hvis salget svikter, kostnadene er høye og tallene er røde, vil de fleste ledere ta det som et personlig nederlag. I tillegg vil også jobben og lederlønningen stå i fare. Frykten for å stå uten jobb og frykten for å miste sin posisjon kan være fullstendig overveldende for noen. Det er imidlertid svært få dyktige ledere som ikke har erfart store nederlag. Har man karakter, vil en klare å reise seg igjen, gang på gang og komme styrket ut av det. Det å våge å feile er derfor en viktig del av det å lykkes som leder.

4 – Frykt for å bli «avkledd»

Mange ledere liker å fremstå som den smarteste personen i rommet og i kjølevannet av en slik holdning kommer en sterk frykt for å bli avkledd. Ingen kan være smartest på alle områder og det er bare et tidsspørsmål før fasaden sprekker hvis en forsøker å fremstå som «best i alt». De dyktigste lederne ansetter personer som er smartere enn dem selv, og er ikke redd for å innrømme egne svakheter. På denne måten blir frykten for å fremstå som ukvalifisert, langt mindre.

5 – Frykt for å lykkes

Er dette en reell frykt? Kan noen faktisk være redd for å lykkes? Ja, det er faktisk mulig. Alle vet at for å lykkes må man ut av komfortsonen og det kan være vondt. En må gjøre en hel masse ting som kan føles ubehagelig. I tillegg vil de rundt deg ha ekstra høye forventninger til deg. Hvis du er i stand til å løfte resultatene med 10 % i år, så klarer du sikkert 20 % neste år! Det betyr at du må jobbe enda hardere og mer fokusert for å opprettholde status! I tillegg må man takle misunnelse og kanskje tåle å være upopulær blant kolleger som ikke er interessert i å jobbe like hardt som deg. Det å lykkes handler om å tørre å stikke hode sitt opp fra mengden og det krever en god porsjon mot. Det kan være fryktelig skummelt for mange, faktisk så skummelt at de saboterer sin egen suksess… For å lykkes må en tørre å gå ut av egen komfortsone – hver dag!

HVA ER EGENTLIG FRYKT?

Frykt er kun en nervøs følelse og en forestilling om at noe ubehagelig kan komme til å skje. Det er egentlig kun tanker som sjelden blir til virkelighet. Allikevel lar vi ofte frykten styre oss… Frykt forsvinner sjelden, men det er som nevnt mulig å ta kontroll over frykten. Det kan riktig nok være lettere sagt enn gjort, og derfor har mange dyktige ledere en mentor som hjelper dem å spille på lag med frykten, eller bruke egen frykt som en drivkraft for å lykkes. En mentor er en støttespiller som utfordrer og støtter på veien mot suksess.

 

Foto: Shutterstock


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger», og få mange gode gratisråd samt et unikt tilbud på komplett kurspakke fra Salgstinget.

I dette nettbaserte salgskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde deg på – og selvsagt møte opp! Trykk på lenken og finn tidspunkt som passer for deg.

MELD DEG PÅ!