Viljestyrke er uten tvil en viktig egenskap som bør trenes opp, hvis en ønsker å oppnå positive resultater i jobben eller livet generelt. Det sier seg selv at vi kan klare å utrette mer hvis vi klarer å kontrollere våre egne impulser, mestre egne følelser og være i stand til å ta mer rasjonelle valg. God impulskontroll hjelper oss å holde fokus på langsiktig gevinster, fremfor umiddelbar tilfredsstillelse. Det kan helt klart være fristende å sove en halvtime ekstra isteden for å stå opp tidlig og løpe en tur før frokost. Det kan være fristende å surfe i sosiale medier i steden for å ta fatt på en tyngre oppgave. Det kan være fristende å ta et ekstra kakestykke selv om du er mett. Vi utsettes hele tiden for fristelser som vil kreve stryke å stå i mot, men det å bygge viljestyrke er lang mer komplisert enn bare å motstå fristelser.

Selvdisiplin er et resultat av tankesett, verdier, strategier og planer. De personene som fremstår som viljesterke, har ikke nødvendigvis bedre impulskontroll enn alle andre, men de har bedre strategier! For å bygge opp en solid viljestyrke er det nødvendig å tilrettelegge for seg selv med planer og systemer som hjelper oss å ta bedre valg.

Her er 6 effektive tiltak som kan føre til bedre viljestyrke:

1 – Utnytt viljestyrken når den er der!

Det er når man er uthvilt og opplagt at motivasjonen og evnen til selvkontroll er størst. Selvdisiplin er som en muskel – den blir sliten utover dagen. Start derfor dagen med de oppgavene som er mest krevende, for da er sjansen større for at de blir gjort. Du har kanskje våknet en mandag morgen og tenkt at; i dag skal jeg trene og spise sunt! Du er fast bestemt på at fra nå av skal du bli et nytt og bedre menneske. Når kvelden kommer og du har fått unna alle gjøremålene for dagen, middagen er fortært og du endelig har litt ledig tid, så er motivasjonen for å trene totalt forduftet. Du er ikke i nærheten så fast bestemt som du var samme morgen. For å bli mer produktiv og oppnå bedre resultater, er det derfor viktig å utnytte selvdisiplinen når den faktisk er på topp.

2 – Innfør gode morgenrutiner

En god dag starter allerede dagen før, og selvsagt er også en god natts søvn avgjørende for en god morgen. De aller fleste har sikkert opplevd hvordan det å forsove seg kan «ødelegge» en hel dag… En dårlig start på dagen er sjelden et godt utgangspunkt, og det vil kreve en ekstra innsats for å snu den negative følelsen. Sørg for at du har minst mulig stress om morgenen ved å forberede deg kvelden før. Legg fram tøy, pakk sekker og smør matpakker før du legger deg. Hvis du i tillegg setter av tid til en lett treningsøkt og en næringsrik frokost på morgenen, vil det kunne hjelpe deg å holde fokus i mange timer etterpå.

3 – Gi kroppen riktig drivstoff

Konsentrasjonen og utholdenheten svekkes dramatisk hvis du er sulten og dehydrert. For å holde på viljestyrken så lenge som mulig er det viktig å fylle på med sunn mat og nok vann til faste tider i løpet av dagen. Det blir lettere å holde seg til planen og ta bedre avgjørelser, hvis blodsukkeret er stabilt.

4 – Finn ut hva som er dine triggere

En viktig del av det å bygge selvdisiplin er å bli klar over hva som trigger impulsene dine, for deretter å unngå disse. Det er ved å planlegg og tilrettelegge dagene dine at du lettere kan motstå fristelser og faktisk holde fast ved avgjørelser. Hvis du alltid blir avledet når det plinger i telefonene eller på PCn, så skru av varsler og lyd. Synes du det er tungt å stå opp om morgenen og som regel slumrer så lenge du kan, forsøk å plassere vekkeklokka utenfor rekkevidde. (Det er vondt å stå opp, men enda vondere å høre på en alarm som ringer). Har du en tendens til å bruke mye penger på impulskjøp, så kan det være lurt å holde seg unna kjøpesenteret. Hvis du er på diett bør du ikke oppsøke bakeriet. Har du lett for å forspise deg – lag mindre porsjoner. Tilbringer du alt for mye tid på sosiale medier – aktiver skjermfri tid også videre… Du skjønner sikkert poenget. Finn dine triggere og lag en strategi for å unngå disse.

5 – Ikke gi opp ved minste motstands vei

Veien til suksess er ikke en rett oppadstigende linje. Alle faller vi for fristelser, møter motgang og opplever tilbakegang fra tid til annen. Uønskede hendelser er med på å gjøre oss sterkere hvis vi lærer av det. Godta at feiltrinn er en viktig del av måloppnåelse og ikke gi opp så fort du møter motbakke. Når du opplever at du faktisk kommer i mål til tross for alle hindringene, vil det være med å styrke viljestyrken neste gang du møter motstand.

6  – Skaff deg en mentor

For mange kan en mentor/coach være til god hjelp for å holde på motivasjonen og styrke selvdisiplinen. En mentor vil utfordre og støtte deg slik at du lettere holder fast ved gode rutiner for å nå målene dine. Det gjør jo helt klart noe med motivasjonen og evnen til å presse seg selv, når noen står på sidelinja og heier.


[Reklame]

Gratis nettkurs: 5 viktige steg for å bli en superselger! MELD DEG PÅ! 

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er helt gratis og uforpliktende å delta. Tips en venn som du tenker kan ha glede av dette kurset og ta kurset «sammen» fra hvert deres sted.

gratis nettkurs i profesjonelt salg

MELD DEG PÅ! 

 


 

fotokreditt: Shutterstock