I 2013 ble boka «Helvetesuka» av Erik Bertrand Larsen utgitt. Jeg leste boka med stor interesse. Det å gi alt i en uke hørtes forlokkende ut. Tenk hva jeg skulle klare å utrette i løpet av en ekstremuke som beskrevet i boka. Jeg er jo litt «all-in» type i utgangspunktet, så dette var absolutt noe for meg. Før jeg kunne gå i gang med et slikt prosjekt skulle det planlegges og tilrettelegges – og det var der det stoppet litt opp. Boka ble plassert i bokhylla og tiden gikk. Dager, uker måneder og år…

Ni år senere, i August 2022 spiste jeg og min kone (Henriette) middag med Erik Bertrand Larsen i forbindelse med et jobbarrangement. Under middagen ble temaet «helvetesuka» brakt frem i lyset igjen. Et tema som for øvrig (etter min mening) ikke går ut på dato. En ny gnist ble tent og vi bestemt oss for at NÅ var tiden moden for at vi skulle gå «all inn» å gjennomføre vår første «helvetesuke». Vi bestemte en dato fire uker frem i tid, og gikk i gang med planleggingen. Ikke minst trengte vi litt tid til å psyke oss opp. For å sikre en god gjennomføring leste vi boka på nytt. Det var jo noen år siden sist. I en hektisk hverdag kan det bli vanskelig å få tid til å lese bøker og da er det helt supert at «Helvetesuka» også er gitt ut som lydbok. Da kunne jeg lytte på boka samtidig som jeg gikk tur med hunden eller kjørte bil. Lydbok er virkelig noe å anbefale. På Norli får du kjøpt boka i mange ulike format.

HELVETESUKA SPARKES I GANG

Felles for alle dagene i «helvetesuka» var å stå opp kl 05.00 og gå til sengs kl 22.00. Hver morgen skulle det gjennomføres en treningsøkt på minst en time hvorav to dager med ekstra hard trening. Vi skulle spise sunn mat, være 100 % påskrudd og effektive med fullstendig avlogging fra TV og sosiale medier. Helvetesuka starter mandag kl 05.00 og avsluttes søndag kl 22.00.

Presis klokken 05:00 12. september var vi i gang!

MANDAG – vaner

Det var ikke vanskelig å stå opp klokken 05:00 mandag morgen. Vi var tross alt ganske uthvilte etter helgen. Dessuten var motivasjonen på topp! Vi hadde forberedt oss i fire uker og endelig var vi i gang. Spennende! Etter en kort rolig morgenstund med refleksjon, litt vann og banan kjørte vi til Jessheimbadet. Klokken 05.58 sto vi utenfor å klora på døra og ventet på at de skulle åpne klokken 06.00. Det var kun oss og noen svømmere fra ullensaker svømmeklubb som møtte opp så tidlig. Vi svømte i en time og avsluttet med et kort opphold i badstua. For en deilig start på dagen! Etter en sunn frokost og tur med hunden vår Milo, var vi i gang med dagens arbeidsoppgaver.

I tillegg til ordinære arbeidsoppgaver skulle vi denne mandagen fokusere litt ekstra på vaner. Vi skulle kartlegge hvilke vaner/uvaner vi har, hvilke vi ønsker å ha og hvordan gå frem for å endre uønskede vaner. Jeg kunne ramse opp en hel del uvaner som jeg (og min kone) ønsker å gjøre noe med. Det var selvsagt også noen gode vaner på lista, selv om uvanene synes å ta litt vel mye plass. Jeg følte meg ganske overveldet på et tidspunkt og måtte legge vekk oppgaven. Det var mye å ta tak i…

I løpet av helvetesuka er målet å være ekstremt effektiv og få unna mange oppgaver. Etter mange timer med fokusert kontorarbeid trengte jeg en pause og gikk ut for å rydde i vedstabelen. Noe jeg har utsatt i evigheter. Nå skal vi få oss ordentlig vedskjul og snekker er booket inn. Yes! Jeg er en utretter!

Under kveldsmaten hadde vi en oppsummering og evaluering av dagens erkjennelser. Vi bestemte oss for hvilke vaner som var mest prekære å gjøre noe med omgående, som blant annet: Starte å trene, drikke mindre kaffe, drikke mindre alkohol, slutte å legge snusposer overalt (skulle helst sluttet helt). Henriette satte seg mål om å redusere tidsbruk på TV og sosiale medier, ha strengere leggerutiner, og ta tilbake gode morgenrutiner (som har sklidd litt ut den siste tiden).

Klokken 22:00 slukket vi lyset og kunne si oss fornøyd med en produktiv dag!

TIRSDAG – modus og fokus

Da klokka ringte 05:00 var vi litt mer trøtte enn dagen før, men vi var fast bestemt på å følge planen, så slumring var ikke et tema. Klokken 05:15 hadde vi en avtale om å gjennomføre en hard treningsøkt i garasjen. Sirkeltrening med styrke og løpsintervaller stod på planen. Det er utrolig hvor fort vi kvikna til straks vi var i gang med treningen. En time med sirkeltrening ble gjennomført så svetten spruta, og for en godfølelse etterpå!

Det er rett og slett ganske tilfredsstillende å vite at en har gjennomført en times treningsøkt, dusjet, spist en sunn frokost, drukket kaffe og reflektert med dagboksnotater før klokka er 07:00!

Dagens tema var modus og fokus, og oppgaven var å definere ulike modi, finne ut når man trenger de forskjellige modi og hvordan gå ut og inn av dem.

Som selgertrener, kurs- og foredragsholder snakker jeg mye om disse tingene, og jeg vet hvor utrolig mye rett mental innstilling har å si før en går inn i en oppgave eller situasjon. Likevel synes jeg dagens øvelse var nyttig. Alle trenger påminnelser om å bli mer bevisst egne holdninger og tankesett – også selgertreneren selv. I jobbsammenheng er jeg som regel veldig bevisst hvilket modi jeg er i, men rett modi er også viktig i privatlivet. Det er spesielt ett modi jeg skal jobbe litt ekstra med i tiden som kommer, og det er å være mer bevisst når jeg spiser. En av uvanene mine er nemlig at jeg har en tendens til å sluke maten … Det er også viktig for meg å være mer tilstedeværende. Jeg skal jobbe når jeg jobber, og ha fri når jeg har fri. Rett og slett være mer mentalt til stede når jeg er sammen med familie og venner.

Eksempel på ulike modi kan være: Nysgjerrig, oppmerksom, lyttende, tilstedeværende, energisk, rolig, fokusert, kampmodus, effektiv, optimistisk, takknemlig, bestemt, empatisk, kritisk, overbevisende, selvsikker, nøyaktig også videre.

Vi noterte oss hvilke ulike modi vi trengte å være i, for å gjennomføre dagens arbeidsoppgaver, og opplevde at resultatet ble bedre enn vanlig. Jeg har erfart at jeg synes det er vanskelig å holde fokus på én enkelt oppgave over tid (gjelder først og fremst kontorarbeid), og jeg trenger å ha ulike oppgaver å veksle mellom for å holde tempo oppe.

Vi hadde begge en liten trøtthetskneik ved 14-15 tiden. Da var det greit å kunne gå vekk fra kontorarbeid og over på mer praktiske oppgaver. Ellers var vi godt fornøyd med dagens innsats da vi la oss til å sove kl 22:00 presis.

ONSDAG – time management

Denne dagen var det ekstra tungt å stå opp klokken 05:00, men dagens treningsøkt hadde vi gledet oss til! Denne morgenen hadde vi planlagt en sykkeltur til «utsikten» ved Hauerseter. «Utsikten» er en liten bakketopp med en koselig gapahuk. Tone (en venninne) og hunden Toya ble også med på denne tidlige morgenturen. Med kaffe og matpakke i sekken syklet vi innover i Jessheimmarka med hodelykter klokken 05:45. For en herlig tid å være ute på! Det er noe helt spesielt å være tett på naturen når en ny dag gryr. Vi tok en halvtimes rast på «utsikten» mens sola stod opp, før vi dura hjem igjen for å lufte Milo, og starte på dagens oppgaver. På vei hjem syklet vi forbi mange som var på vei til skole og jobb, og det var uten tvil tilfredsstillende å vite at vi allerede hadde vært på 2,5 times utflukt før dagen hadde startet for de fleste.

Dagens tema var tidsstyring. Vi skulle lage to-do lister og legge planer. Mye av dette hadde vi allerede på plass, men vi gikk i gang med å systematisere og planlegge enda mer detaljert. Det å sette to-dos inn i kalenderen sikrer høyere gjennomføring helt klart! Det blir veldig tydelig hvor ekstremt viktig tidsstyring er for å nå mål. Det er veldig lett å feilvurdere hvor lang tid ting tar. Endeløse to-do-lister som ikke er berammet i en kalender kan føles overveldende. Når dagens gjøremål er lagt inn i kalenderen, er det lettere å fokusere på én ting om gangen. Det blir også et mer realistisk bilde på hva som er mulig å få til i løpet av en dag, og dette øker sjansen for å kjenne på mestring og godfølelse!

Denne dagen slet vi ellers med en følelse av å ha jet-lag. Døgnet er snudd bittelitt og det har blitt litt mindre søvn enn normalt de siste nettene. Selv om det i planen er lagt opp til syv timer med søvn, er det vanskelig å sovne i det klokka slår 22:00 – i hvert fall til å begynne med …

Vi kan på dette tidspunktet konstatere at det har gått veldig fint å være uten sosiale medier og TV. Vi savner det overraskende lite. Vi merker at vi har fått en helt annen ro til å utføre oppgaver, når vi ikke har «tilgang» til denne type tidsfordriv og underholdning. Vi har også lært oss å koble av med andre type aktiviteter som blant annet rydding, strikking (Henriette), gåtur, dagbokskriving, meditasjon, et varmt bad, bøker, trening, gode samtaler og liknende. Det å gjøre nyttige ting fremfor hjernedød underholdning føles tilfredsstillende.

Lyset ble slukket kl 22:00 også denne kvelden, og vi sovnet ganske fort.

TORSDAG – ut av komfortsonen

Torsdagen følte vi oss mer uthvilt klokken 05:00 enn hva vi gjorde de første tre dagene. Kanskje kroppen har begynt å venne seg til ny døgnrytme? Det er kanskje nettopp derfor denne dagen handler om å gå ut av komfortsonen. Her skal en ikke bli vant til noe som helst! Torsdagen var planen å jobbe døgnet rundt bokstavelig talt. Dette var dagen vi skulle «døgne». Dessuten ventet en ekstra hard treningsøkt denne morgenen. Jeg må innrømme at jeg var spent på hvordan jeg ville håndtere de neste 41 timene…

Vi gjennomførte ukas andre sirkeltrening med høyt tempo fra 05:30 til 06:30. Etter en dusj, sunn frokost og tur med Milo, var vi klare for å skuffe unna mange oppgaver som vi lenge hadde utsatt eller gruet oss til. Dette skulle bli et halvannet døgn ut av komfortsonen – det var helt sikkert!

Dagen gikk i grunn veldig fort frem til klokken 18:00. Etter å ha spist dagens sunne middag var det husarbeid og ukesrengjøring som stod på agendaen. Da klokken nærmet seg 21.30 og vi hadde gått kveldstur med Milo, gjorde vi oss klar for avreise til Letohallen for å spille Padel-tennis. Milo var mildt sagt forvirret. «Hva skjer? Skal vi ikke legge oss? Hvorfor skal dere ut så sent?» Forvirringen skulle ikke bli noe mindre da vi kom hjem igjen klokken 23:30 og gikk rett på hjemmekontoret etter kveldsmat, uten planer om å legge oss i det heletatt. Milo vandret hvileløst omkring, men kapitulerte etter hvert – heldigvis.

En sen treningsøkt og en halvliter cola zero skulle få oss ekstra våkne tenkte vi – og det funket til dels. Vi var fast bestemt for å «gønne på» med kontoroppgaver utover natten. Da klokken var rundt 03:30 begynte det å bli veldig utfordrende for meg å jobbe på kontoret i stillhet. Jeg kjente på en ekstrem søvnighet … For å holde ut måtte jeg gjøre noe annet enn kjedelig kontorarbeid. Jeg gikk en tur i kjellerboden og begynte å snekre på noen greier. Det fikk jeg raskt beskjed om å slutte med, da det visst nok bråkte litt vel mye. Ikke spesielt heldig siden både sønnen og hunden sov sin dypeste søvn. Jeg gikk i stedet og tok meg en kald dusj og fortsatte deretter med stille rydding. Henriette satt på kontoret til klokken var 05:00 – dette var tidspunktet en ny dag offisielt skulle starte.

FREDAG – hvile og restitusjon

Det var veldig rart å starte på en ny dag uten å ha sovet på natten. Torsdag og fredag føltes mer som en eneste lang dag. Tidsrommet 05:00-07:00 fredag morgen var det litt ekstra utfordrende å holde seg våken. Det er ikke hver dag jeg kjenner på følelsen av å ha vært våken i 26 timer og klokka bare er

07:00! På dette tidspunktet kom Milo tassende ut av soverommet med skikkelig morratryne hvor ansiktspelsen stod til alle kanter. Han har på en måte hatt en ufrivillig helvetesuke han også.

Etter frokost tok vi en lang tur i skogen med Milo i det nydelige høstværet. En rolig gåtur skulle erstatte dagens treningsøkt. All trøtthet forsvant for en stund. Jeg følte jeg kunne gått og gått i timevis. På dagens agenda ellers stod hagearbeid. Det var en perfekt dag å holde på ute, med klipping, raking og luking. Hvis vi skulle komme oss igjennom denne dagen måtte vi være en god del i bevegelse.

Klokken 12:00 var det tid for en powernap, og det var helt utrolig virkningsfullt! Jeg har visst at en powernap er bra hvis du har sovet litt lite i løpet av natten, men at det skulle være så effektivt når en ikke har sovet i det hele tatt overrasket meg! (I boken helvetesuka får du nøyaktige og gode instruksjoner på hvordan gjennomføre effektiv hvile). Vi følte oss uthvilt i mange timer etterpå. Vi kunne til og med sitte og pusle med rolige aktiviteter uten å kjenne på trøtthet inntil klokken nærmet seg 20:00… Da var det svært ubehagelig igjen. Det eneste vi hadde lyst til på dette tidspunktet, var å legge oss i senga å sove! Vi tenkte verken på mat, vin eller godteri. For å holde ut til klokken 22:00 måtte vi være i bevegelse igjen. Resten av kvelden gikk med til rydding og kveldstur med Milo.

Det var utrolig godt å legge seg i senga denne kvelden, og vi sovnet omtrent i det sekundet vi la hodet på puta.

LØRDAG – indre dialog

Utrolig nok var det ikke tungt å stå opp kl 05:00 til tross for at vi hadde hoppet over en hel natts søvn. Vi våknet faktisk litt før klokka ringte etter å ha sovet godt i syv timer. Denne morgenen var det tid for Padel-tennis igjen. Vi var på plass i hallen klokken 06:00. Nok en gang hadde vi hallen helt for oss selv. Fokuset denne dagen var positiv selvsnakk. Det ble mye selvskryt i løpet av treningsøkta, med fokus kun på det vi var gode på. Vi synes vi spilte bedre enn noen gang! Det hjalp å snakke seg selv opp.

Agenda for denne dagen var først og fremst praktiske gjøre mål i hus og hage, og vi fikk unna en hel del oppgaver på to-do-lista. Det var en god følelse å kunne hake ut på oppgaver som har hengt over oss lenge. Det er en stund siden det har vært så ryddig i boden blant annet.

Dagens selvutviklingsoppgave var å skrive en liste på ting vi er gode på. Lista ble etter hvert lang, bare vi fikk tenkt oss om. Det kan være litt vanskelig å skryte hemningsløst av seg selv… Når kvelden kom delte vi det vi hadde skrevet og snakket mer om våre positive egenskaper. Det var litt mer oppmuntrende å snakke om positive egenskaper, fremfor å skrive liste over alle uvanene mine kan du si …

Vi kjente at vi var slitne da kvelden kom, og det var ikke noe problem å sovne straks vi skrudde av lystet klokken 22:00.

SØNDAG – sette livet i perspektiv

Søndag var «fridag», hvor hovedoppgaven var å reflektere over erfaringene fra uka som hadde gått. I tillegg var dette dagen vi skulle feire og belønne oss selv for vel gjennomført helvetesuke. Men – selv om dette var en «fridag» stod vi opp kl 05:00 og starte dagen med en treningsøkt. Vi gjennomførte ukas tredje padel-økt, helt alene i hallen denne dagen også. Det er kanskje ikke så rart at det var folketomt da klokka bare var 06:00 en søndag morgen. Vi var ganske alene på E6 også…

Etter trening, dusjing og en rolig stund i Jacuzzien, puslet vi med lystbetonte oppgaver (bortsett fra TV og sosiale medier), for deretter å reise til Oslo for å belønne oss selv. Denne utskeielsen var nøye planlagt i forkant, og vi hadde valgt oss en utflukt til Oslo for å gå på Munch-museet og deretter spise middag (med vinpakke!) på DimSum. Det har sjelden smakt så godt med fritid, god mat og drikke!

Under middagen snakket vi om hva denne uka har betydd for oss, og vi kunne være enige om at helvetesuka har gitt oss mange aha-opplevelser og mest sannsynlig ført til varige endringer. Det føles som om vi har trykket på en omstarts-knapp. Vi vet at vi ikke makter å ha helvetesuka som standard, men vi håper og tror at vi kan klare å leve etter en standard som er hevet noen hakk fra utgangspunktet.

HVA HAR DENNE UKA LÆRT OSS?

Vi sitter igjen med en følelse av å ha vært ekstremt produktive og effektive denne uka. Vi har blitt veldig bevisst på både positive og negative sider ved oss selv og fått klarhet i ulike bremseklosser. Vi ønsker å trekke frem spesielt syv viktige ting vi har lært.

1 – Morgenstund = GULL. Det å utnytte denne tiden av døgnet til noe nyttig og produktivt legger et solid grunnlag for dagen. Fra nå av er det slutt på å kaste bort verdifull tid på morgenen til timelang kaffedrikking og «underholdning».

2 – Logge av. Det går veldig fint å avstå fra TV og sosiale medier i perioder. En hel uke uten har vært null problem. Vi kommer helt klart til å logge av i større grad enn før etter denne uka. Underholdning skal skje på fritiden og til planlagte tider.

3 – Gode søvnrutiner. Det å stå opp og legge seg til samme tid hver dag føles veldig bra, og kroppen får etter hvert sin egen indre klokke. Det er fascinerende hvordan vi fra dag nummer fire sovnet umiddelbart på kvelden og våknet rett før klokka ringte. Vi er normalt sett flinke til å stå opp til fast tid, men ofte slurver vi med leggetid, noe jeg tror flere kjenner seg igjen i. Vi skal bli mye strengere på fast leggetiden fra nå av. Leggetid skal være like fast som vekketid.

4 – Powernap og aktiv hvile. Det å søke hvile i andre oppgaver (som ikke innebærer skjerm), har vært berikende. Hvile og restitusjon handler om å gjøre noe annet enn det du pleier. Det å ta en pause trenger ikke bety å ligge horisontalt foran en skjerm. Meditasjon, powernaps og aktiv hvile (som for eksempel en gåtur i skogen), har gitt noen aha-opplevelser. En sunnere form for hvile har vært ekstremt effektivt for å booste energinivået.

5 – Planlegging og tidsstyring. En kan ikke få nok påminnelser om hvor viktig planlegging er for å nå mål. Tid er den mest verdifulle ressursen vi har, og nettopp derfor bør tiden investeres på en fornuftig måte, for at vi skal kunne leve det livet vi ønsker. Vi skal være bevisst på hvordan vi bruker tiden vår, og holde tak i dette ved å snakke om drømmer, mål og planer på jevnlig basis.

6 – Positiv selvsnakk. Det at positiv selvsnakk har en ekstremt stor betydning for hvordan vi presterer er ikke noe nytt for meg. Jeg er veldig klar over hvor viktig det er å snakke seg selv opp. Likevel er det lett å gå i fella med negativ selvsnakk. Det å ha en dag hvor vi skulle skryter hemningsløst av oss selv var både morsomt og givende, og det førte til positive resultater. Slike dager ønsker vi å ha flere av!

7 – Viktigheten av kontraster. Lykken er ikke fravær av utfordringer. Lykken er å føle på mestring etter å ha strevd! Det er ved hjelp av kontraster at opplevelser blir ekstra sterke. Vi ønsker å fortsette å skape større kontraster i hverdagen, slik at ikke dagene bare kommer og går uten at vi kjenner at vi lever. Vi skal oftere ut av komfortsonen!