Det er ingen som går igjennom livet uten å møte motgang, større nederlag eller livsendrende hendelser. Det er ikke tvil om at noen har mer å bryne seg på enn andre, men opplevelsen av å ha motgang varierer også etter hvor godt man tåler stressende og traumatiske hendelser. Noen lar seg vippe av pinnen bare bussen er forsinket, mens andre synes å tåle alt.

Du husker kanskje historien om Natascha Kampusch? Jenta som ble kidnappet som 10-åring og ble hold til fange i en kjeller i 8,5 år. Store deler av denne perioden ble hun sultefôret, fikk sjelden se dagslys og hun ble utsatt for regelmessig vold og overgrep. Hun levde 8,5 år i isolasjon og hadde kun kontakt med ett menneske – og det var den ustabile kidnapperen. Hun klarte å rømme som 18-åring, men i stedet for å bli møtt av full omsorg og forståelse, ble hun også møtt med skepsis. Jenta virket nemlig så uanfektet og reflektert at mange mistenkte henne for å ha blitt kidnappet av fri vilje (som 10-åring!??). De fleste ville neppe overlevd 8,5 år i et slikt torturkammer mente de… Natascha hadde tydeligvis en spesielt god evne til å tåle stress og uforutsigbarhet, og en sterk vilje til å leve. Hun utviklet en overlevelsesstrategi som gikk ut på å opptre så rasjonell som mulig, uten store følelsesutbrudd. Ikke alle hadde tålt det hun gikk igjennom. Kanskje var hun født med en ekstra robust psyke…? Nå er hun 34 år og ser ut til å klare seg godt i livet, til tross for alt hun har vært igjennom.

Heldigvis er det ikke vanlig med så traumatiske livshendelser som det Natascha har gått igjennom, men folk kan oppleve større stressbelastning når summen av mange små hendelser hoper seg opp over tid.

VIKTIGHETEN AV Å TAKLE MOTGANG I SALG

En selger må som regel takle mye motgang i jobben. Det å få et avslag i salg kan selvsagt ikke sammenliknes med traumatiske hendelser, men når avslagene blir mange og dette pågår over tid kan det gå på psyken og humøret løs. Jeg har aldri hørt om noen som liker å bli avvist, eller som liker å tape… Du trenger heller ikke like det, men du må godta at avvisninger er en del av jobben, uten å ta det personlig. Det som kjennetegner de beste selgerne er faktisk de som tåler motgang best. Den beste «taperen» vinner! Det er nemlig sånn at hvis du ikke klarer å legge et avslag bak deg, vil det prege din neste samtale, som igjen øker sjansen for et nytt nederlag (fordi du går inn i situasjonen med feil innstilling). Når en tar avslagene personlig kan en lett havne i en negativ spiral. Selvtilliten får seg en kraftig knekk og du får kanskje lyst til å gi opp…

HVORFOR TAKLER VI PROBLEMER SÅ FORSKJELLIG?

Det kan være mange grunner til at vi takler motgang ulikt, men mye tyder på at motstandsdyktighet mot stress bygges opp over tid. Erfaringer og trening hjelper oss å bli mer robuste når det gjelder stress og ubehagelige situasjoner. Etter hvert som du opplever å komme deg styrket igjennom vanskelige perioder, bygger du selvtillit og får mestringsfølelse. Øvelse og egenutvikling kan gjøre underverker for salgsresultatene og den mentale helsa.

Tankesett

Tankesett har mye å si for hvordan du opplever motgang. Personer som er grunnleggende positive, vil som regel reise seg raskere etter et nederlag. De som har en positiv innstilling fokuserer ofte på løsninger fremfor problemer. En optimistisk person ser på et problem som en utfordrende oppgave som skal løses, fremfor å dvele ved tanken: «hvorfor måtte dette skje meg…». Det kan være lettere å takle motgang hvis du mener at du selv kan påvirke situasjonen – og gjøre noe med den, i stedet for å se på deg selv som et «offer».

Personlighet

Personlighet har også mye å si for stressbelastningen. Alle er forskjellige og noen er mer sårbare enn andre. Det kan være faktorer som arv, miljø, sykdom, lav selvtillit og tidligere traumer som påvirker sårbarheten overfor utfordringer og stress. Noen blir faktisk syke av stress, mens andre tåler et svært høyt tempo og mengder med problemer uten å la seg påvirke spesielt mye. Personer med lav impulskontroll kan lettere havne i stressende situasjoner, sammenliknet med de som er mer disiplinerte og bedre til å være i forkant og ta mer fornuftige valg. Det er heldigvis mulig å ha systemer og rutiner som får en til å bli mer disiplinert, uten at en trenger å endre personlighet.

Omgivelser

Et problem føles ofte mindre når en har noen å dele det med. Hvis du opplever å ha et godt nettverk, og god støtte fra kolleger, familie og venner kan vanskelige situasjoner føles lettere. Vi bor i et land hvor det er gode systemer for å hjelpe de som sliter. Det å vite at du ikke «blir plassert i skogen for å dø» hvis du ikke presterer, vil nok også være med på å lette belastningen når ting blir vanskelig. Ikke vær redd for å be om hjelp, eller dele hvordan du har det hvis ting blir for tøft.

ENKLE TILTAK SOM KAN GJØRE DEG MER ROBUST I STRESSENDE SITUASJONER

I tillegg til erfaringer som bygges over tid, er det flere tiltak som kan hjelpe deg på veien til å blir en superhelt i motgangstider. Jeg nevner 5 helt grunnleggende tiltak, som er enkelt å gjøre noe med, MEN – som mange dessverre slurver alt for mye med.

Mental trening

Det å trene seg opp til å bli mentalt sterk er like viktig som fysisk trening. Hvis du føler deg mentalt sterk, vil du tåle motgang bedre. Mental trening er en viktig suksessfaktor. [Reklame for eget kurs] I nettkurset «Fra Bra til BEST i salg» har jeg laget en hel modul som heter «Hvordan bli din egen mental trener». De beste selgerne utøver som regel mental trening på daglig basis. Les mer om kurset her

Søvn

Det høres banalt ut, men nok søvn gjør deg bedre rustet til å takle utfordringer. Søvnmangel kan være drepen for produktivitet og konsentrasjon. Det er heller ikke uvanlig å bli følelsesmessig ustabil i perioder med lite søvn. En ustabil psyke kan også lede til at vi tar dårligere valg eller opptrer irrasjonelt, og på den måten baller det på seg med uønskede situasjoner.

Mat og drikke

Dette er jo helt grunnleggende, men kan ikke nevnes for ofte. Et stabilt blodsukker god væskebalanse fører til bedre selvkontroll, bedre fokus og konsentrasjon. Du ha kanskje opplevd å ha litt lavere selvkontroll og kortere lunte når du er sulten og tørst?

Mosjon

En sterk og sunn kropp fører som regel til en sterkere psyke, fordi kropp og psyke henger sammen, og begge deler trenger trening. Hvis du føler deg stresset kan du for eksempel gå en tur i skogen, og du vil nesten garantert føle deg roligere etterpå.

Meditasjon

Dette er også en form for mental trening. Det handler om å rense hodet og få fred fra tankekjør og bli mer bevisst. Når en mediterer er målet å være til stedet her og nå. En kan faktisk ikke oppleve stress og bekymringer hvis en klarer å være helt til stede i nuet, fordi stress og bekymringer handler om enten fortid eller fremtid – ikke akkurat her og nå. Du kan teste det ut ved å studere en blomst. Se på fargene, studere bladene, lukt på den… Hvis du klarer å bli helt oppslukt i blomsten vil du mest sannsynlig oppleve å være bekymringsfri en liten stund. Det er ikke lett å komme i en slik tilstand, men øvelse gjør mester. Meditasjon hjelper deg å komme i bedre balanse, som igjen påvirker stressnivået.

Foto: Shutterstock.com


[Reklame]

Nettkurs «Fra Bra til BEST i salg» – Utvikle deg som selger og lær mer om salg via vårt nettbaserte salgskurs.

Dette er komplett nettbasert kurs for selgere som rett og slett ønsker å bli best i salg. Vi vet at mange sliter med å finne tid til egenutvikling i en travel hverdag, og nettopp derfor har vi laget et kurs som gjør salgstreningen svært fleksibel for deg. Du vil få umiddelbar tilgang til kurset etter kjøp og tilgangen varer i ett år. Du kan i løpet av denne perioden ta kurset i det tempo som passer for deg, og så mange ganger du vil i løpet av kursperioden. Les mer/meld deg på HER

LES MER/MELD DEG PÅ!