Du har kanskje opplevd hvordan det å sove for lite kan føre til lav energi og problemer med å fokusere? Det er faktisk slik at en stor del av befolkningen sover for lite. Mellom 20 og 30 prosent av befolkningen i den vestlige verden rapporterer om søvnmangel i følge forskning. Mye tyder på at søvnmangel er et økende problem i samfunnet. Søvnmangel kan gjøre oss syke (eller kraftig redusert), som igjen påvirker både produksjonsevnen og livskvaliteten.

Hvorfor lider så mange av søvnmangel?

Det kan selvsagt være mange grunner til at folk ikke sover nok. For noen handler det om andre ting enn vaner, som for eksempel sykdom eller traumer. MEN – for en stor andel av oss skyldes søvnmangel rett og slett at vi ikke er disiplinert nok til å legge oss i rimelig tid – uten smarttelefonen eller andre skjermer som sengepartnere. En serie på Netflix kan være så spennende at vi bare MÅ se én episode til, og én til… Plutselig er klokka langt over midnatt og det er kanskje bare 5-6 timer til vekkeklokka ringer. Kunstig blått lys og actionfylt underholdning kan i tillegg gjøre innsovning vanskelig, selv om det er langt på natt. Overdrevet inntak av koffein eller alkohol før leggetid er heller ikke en uvanlig årsak til at folk sliter med å få dyp kvalitetssøvn i riktig mengde.

Derfor bør du prioritere søvn

Søvn er den beste gratis «medisinen» du kan benytte for å holde sykdommer unna. Søvnen sørger blant annet for at kroppen reparerer seg, skiller ut giftstoffer og styrker immunforsvaret, slik at vi holder oss friske og raske. Når man er uthvilt klarer man også å ta bedre avgjørelser, og det blir lettere å holde fast ved gode vaner i forhold til kosthold og trening. Med riktig mengde kvalitetssøvn vil du kunne oppleve å gjøre mindre feil og samtidig produsere mer, som igjen kan føre til de resultatene du ønsker deg – på jobben og i livet generelt!

10 enkle tiltak for bedre og nok søvn

  1. Legg deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag.
  2. Unngå store døgnforskyvninger i helgene.
  3. Vær i fysisk aktivitet minst 30 min hver dag.
  4. Spis regelmessig og sunt – og drikk nok vann.
  5. Hold deg unna sukker, koffein og alkohol så langt det går – spesielt sent på dagen.
  6. La digitale enheter ligge utenfor soverommet (Ikke bruk unnskyldningen om at du bruker vekking på mobilen. Du kan kjøpe deg en gammeldags vekkeklokke, eller kanskje du hører alarmen på telefonen hvis den ligger rett utenfor soveromsdøren?)
  7. Bruk siste timen før leggetid til å roe ned. Les noe hyggelig, meditere, ta et varmt bad eller gå en rolig kveldstur.
  8. Gjør nødvendige forberedelser til neste dag – før du legger deg. Legg frem tøy, smør matpakker, gå igjennom kalenderen og dine viktigste oppgaver for morgendagen. Det å vite at du har «kontroll» på morgendagens agenda, kan føre til reduksjon av stress og bedre søvn.
  9. Vær bevisst på hva du fôrer hjernen med i timene før leggetid. Negativitet som dårlig nyheter, krim eller vold på TV kan føre til dårligere nattesøvn.
  10. Unngå å jobbe eller leste mail de siste timene før leggetid. En klage fra en kunde eller en negativ tilbakemelding fra sjefen kan føre til at du blir liggende å gruble. Det er bedre å la slike ting vente til arbeidsdagen starter, og på et tidspunkt du er mer uthvilt til å takle utfordringer.

Les også: 4 nøkkelvaner som ikke handler om salg, men som kan gjøre deg til en bedre selger.

Med ønske om en superproduktiv uke!

Foto: Shutterstock.com

Kilder:

Forskning.no https://forskning.no/ny-samfunnsokonomi-helse/darlig-sovn-er-dyrt-for-samfunnet/261774

Boken: Hvorfor vi sover av Matthew Walker (2018).


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!