For en selger er det viktig å bli likt. Nettopp av den enkle grunn at kunden først og fremst ønsker å kjøpe av en vedkommende liker – og som han/hun stoler på. For at du skal få en sjanse til å overbevise kunden, er det viktig å skape et godt førsteinntrykk. Et førsteinntrykk kan bety vinn eller forsvinn i løpet av sekunder. Vi bruker faktisk bare noen få sekunder på å danne oss et inntrykk av en person. Vi har lett for å dømme andre ut fra utseende, hvordan de kler seg, kroppsspråket, hvordan de entrer et rom også videre. Inntrykket du får kan være positiv, negativ eller noe midt imellom – kun basert på et øyeblikks observasjoner.

Selvfølgelig hender det vi tar fullstendig feil når vi dømmer etter førsteinntrykk, men i mange sammenhenger, spesielt for en selger, er det viktig å gjøre et godt inntrykk umiddelbart. Det er nemlig ikke så sikkert at du får sjansen til å gi et bedre andreinntrykk! Heldigvis er det noen enkle grunnleggende triks som kan øke sjansen for å bli likt.

Vi gir deg 7 enkle triks, som du helt sikkert kan fra før – men skal man bli god på dette krever det bevissthet og repetisjon!

 1 – SMIL

Et smil og en vennlig fremtoning blir sjelden feil. Hvis du smiler, selv om det er over telefonen – vil det merkes i andre enden. Hvis du går inn i et rom med et smil om munnen vil du garantert oppleve å få noen smil i retur. Stemningen blir lystigere og negative følelser reduseres. Rett og slett en god start.

2 – VÆR TILSTEDE

Skru av telefonen, slutt å tenke på hva du skal ha til middag eller hva som skjer til helgen, og heller gi 100 % av deg selv til den du snakker med. Om det er en kunde, kollega, ektefelle eller barnet ditt. Vis at du er interessert ved å lytte og stille spørsmål. Det å gi av sin tid og oppmerksomhet til noen er en av de mest verdifulle gavene du kan gi. Det å være tilstede i nuet vil rett og slett gi deg et rikere liv og redusere stress. Det er faktisk ikke mulig å være stresset hvis du klarer å være 100 % tilstede her og nå.

3 – MØT PRESIS

Det å møte presis er vesentlig hvis du ønsker å gi et godt inntrykk. Ingenting er mer irriterende enn folk som kommer for sent, og på den måten misbruker andres tid. Det kan oppleves som respektløst og du vil slite med å bryte isen… Du skal ha en fryktelig god grunn for ikke å møte presis til avtaler.

4 – VÆR DEG SELV

Hvis du ønsker å bli oppfattet som karismatisk, så vær deg selv. Ingen gjør det bedre enn deg. Selvfølgelig hender det man skulle ønske at man var noe man ikke er, men det vil gjennomskues hvis du prøver. Vis deg fra din beste siden, men vær samtidig ikke redd for å innrømme svakheter. Folk vil like deg bedre om du ikke forsøker å fremstå som feilfri.

5  – SNAKK MINDRE OM DEG SELV OG LYTT MER TIL ANDRE

De som konstant snakker om seg selv uten å vise interesse for andre kan oppfattes som selvopptatte, og det er ikke nødvendigvis positivt. De fleste liker å snakke om seg selv, og hvis du viser genuin interesse for andre ved å stille relevante spørsmål, så vil de fleste oppleve det som en interessant samtale. Still spørsmål om hvordan den andre har det, hvordan det går med ditt eller datt, eller spør om råd. På denne måten kan du få den andre personen til å føle seg viktig, noe som er med på å skape et svært godt inntrykk av deg.

6  – OPPTRE SOM SELVSIKKER

Det sies at 70 prosent av vår kommunikasjon er nonverbal. Det vil si at folk hører egentlig bare 30 prosent av ordene vi sier og resten oppfattes gjennom hvordan vi sier ordene og kroppsspråket vårt. Rett deg opp i ryggen, dra skuldrene bakover, ha øyekontakt og bevege deg sakte og rolig. La folk føle at du har tid til dem. Vis oppriktig interesse for andre. Selvsikkerhet er en vinner i mange sammenhenger. Du vil sjelden få tiltro til en person som ikke er sikker på seg selv eller produktene/tjenestene vedkommende selger. Føler du deg til tider usikker? Øv foran speilet og snakk positivt til deg selv hver dag.

7  – SPEIL DEN DU SNAKKER MED

Vi er som regel lydhøre ovenfor de som likner oss selv. Hvis en person du møter gestikulerer mye, vil det være en fordel for deg å gestikulere når du argumenterer for dine produkter, tjenester eller ideer. Møter du en person som snakker lavt og har en forsiktig fremtoning vil det være en fordel å ta frem ditt forsiktige jeg. Å speile kroppsspråk og stemmebruk (volum og tempo) er ikke vanskelig, men krever bevissthet.

 

Foto: Shutterstock


 

[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!