De aller fleste av oss multitasker langt oftere enn vi har godt av. Det er spesielt når oppgavene står i kø og vi føler oss overveldet, at vi tror vi skal få gjort mer ved å multitaske. I virkeligheten skjer det stikk motsatte – vi får utrettet langt mindre.

Når vi multitasker reduserer vi hjernekapasiteten og øker stressnivået. Dette gir dårligere resultater totalt sett, enn om vi fokuserer på én og én oppgave. Hjernen vår klarer nemlig ikke tenke to tanker samtidig og et stadig fokusskifte gjør oss ukonsentrerte.

Mange tror de er flinke på å multitaske, og det er riktig at det er mulig å tygge tyggegummi samtidig som en svarer på en mail, men det er fordi dette er to oppgaver som ikke krever oppmerksomhet samtidig.

Tre grunner til at du bør slutte å multitaske:

1 – Du blir mindre effektiv og produktiv

En av grunnene til at det er en belastning å ha hyppige fokusskifter, er at vårt arbeidsminne er svært begrenset. Hver gang vi skifter over til en ny oppgave, tar det tid å omstille tankene og komme i flyt. Når du senere går tilbake til den første oppgaven kan det være vanskelig å huske hva du egentlig dreiv med. De fleste vil oppleve at tankerekken de hadde tidligere på dagen, er borte… Det å stadig stille seg selv spørsmålet: «hva var det jeg egentlig skulle gjøre nå?», er bortkastet tid og energi. Når vi multitasker blir rett og slett hjernen sløvere og energien lav.

2 – Du leverer dårlige kvalitet

Når folk multitasker har de en tendens til å utføre den viktigste oppgaven dårligere enn de ville ha gjort dersom de hadde fokusert på én oppgave om gangen. Mange tror de får gjort mye, men folk har ofte ikke helt oversikten over hvordan multitaskingen faktisk reduserer arbeidskapasiteten, og fører til dårligere kvalitet på utført arbeid.

3 – Du reduserer dine kreative evner

Gode ideer og kreativitet kommer som regel fra lengre tankerekker. Dersom du hopper fra det ene til det andre hindrer du deg selv fra å gå dypere og tenke klarere. Dette forklarer hvorfor mange finner løsning på problemer, eller kommer opp med glimrende ideer mens de for eksempel støvsuger, går tur eller jogger.

Hvordan stoppe multitaskingen?

Du bør hver kveld bestemme deg for dine topp tre viktigste gjøremål som du skal få unna neste dag. Sett deretter av tid i kalenderen på et tidspunkt hvor du vet det er størst muligheter for å få jobbet i fred. Logg deg av alle forstyrrelser i en gitt periode. Sett på autoreply på mailen om nødvendig, og gi beskjed til omgivelsene om at du trenger å jobbe i fred i et gitt tidsrom.

Når du fokuserer på én og én oppgave, vil du kunne utnytte arbeidsminnet optimalt. Du vil trolig bli overrasket over at du får gjort mye mer på kortere tid. Dersom du i tillegg gjør deg helt ferdig med oppgavene, vil du kunne oppleve økt motivasjon til å fortsette med spisset fokus. Det er nemlig veldig tilfredsstillende å streke over oppgaver på lista, og på den måten frigir du enda mer tankekapasitet i hodet.

Inspirasjonskilde for blogginnlegget: https://www.psychologytoday.com, forbes.com

Foto: Shutterstock.com


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger»!

I dette gratiskurset ønsker jeg å inspirere deg til å hente ut superselgeren i deg. Det er gratis og helt uforpliktende å delta.

Selgertrening og salgskurs

MELD DEG PÅ!