Du har helt sikkert hørt folk si «Jeg hater å selge», og det er slett ikke uvanlig å ha negative følelser rundt salg. Det er mange grunner til at salg kan føles vondt eller vanskelig, og det kan blant annet skyldes dårlige erfaringer, eller at en sliter med å få det til rett og slett. Det er jo sjelden lystbetont å drive med ting en ikke mestrer… Det er heller ikke alle som ser på seg selv som selgere, selv om salg er en viktig del av jobben. Det er spesielt mange gründere som bli overveldet når de innser hvor viktig salg er i jobben. De har ofte startet opp et firma fordi de er spesialister på et helt annet område enn salg. Det hjelper dessverre lite å ha verdens beste ideer, produkter eller tjenester – dersom en ikke klarer å selge det til noen. Selv om det å selge føles skremmende og tungt, er det heldigvis mulig å gjøre noe med det. Med økt kunnskap og erfaring vil salg kunne bli både lystbetont og morsomt!

Vi gir deg 7 grunner til hvorfor det å selge føles som en kamp, og hvordan gjøre noe med det:

1 – Du føler at du lurer noen

Dersom du føler at salg handler om å prakke på folk ting de ikke trenger, og som koster mer enn kunden har råd til, så kan det være en av grunnene til at salg ikke er din greie. Det finnes helt klart slike selgere der ute, som trenger seg på og nærmest truer deg til å kjøpe – men husk at disse ikke tilhører gruppen av profesjonelle selgere. En profesjonell selger har fokus på å hjelpe kunden til å oppnå noe kunden ikke klarer uten selgerens hjelp. En profesjonell selger gir råd og veiledning, slik at kunden kan ta veloverveide valg som vil føre til et positivt resultat.

2 – Du tror at det å selge er en egoistisk handling

Før i tiden var det nok mer vanlig å ansette selgere som kunne manipulere og sjarmere kundene til å kjøpe, slik at firma nådde salgsbudsjettet og de ekstra bonusene. Hvis du har vært utsatt for slike selgere, er det forståelig at du kan føle deg skeptisk til salg. En slik selvsentrert måte å selge på vil ikke være en effektiv strategi i dagens samfunn. I dag har kundene mye å velge i, og muligheten til å innhente ubegrenset med informasjon. Kundene er av den grunn blitt mer kresne og kritiske. De som lykkes best i salg i det lange løp er de som har fokus på å hjelpe andre, fremfor å fokusere på egen vinning. Du vil selvsagt kunne støte på en og annen selvsentrert selger, men ikke la det stoppe deg fra å selv opptre profesjonelt.

3 – Du tror du må være veldig pågående

Du har kanskje sett filmer som «The wolf of wallstreet» eller liknende, og det er kanskje ikke så rart at selgere har fått et dårlig rykte fra tid til annen når vi ser hvordan noen selgere fremstilles på lerretet. Hvis du føler at du må manipulere eller nærmest tvinge noen til å signere en avtale så er du neppe en dyktig selger. Det er stor forskjell på å være proaktiv kontra pågående. En proaktiv selger følger opp kunden tett (for å hjelpe), men kunden vil aldri føle seg presset til å kjøpe noe som helst. En pågående selger vil ofte presse for hardt på, noe som kan føre til at kunden føler seg lurt i ettertid.

4 – Du tror at salgsferdigheter er en medfødt egenskap

Vi har vel alle hørt som «den fødte selger», og det finnes helt klart de som tidlig viser gode selgeregnskaper. Det kan være barnet som har lært seg hvordan overtale foreldrene til å få viljen sin, eller det kan være ungdommen som «vinner» sitt første jobbintervju uten tilsynelatende store anstrengelser. Evnen til å overbevise ser vi ofte hos de med høy sosial intelligens, og evnen til å forstå hva andre trenger. Ikke minst ser vi også at den «fødte selger» ofte jobber ganske hardt og gjør sine forberedelser. Selv om en skulle være født med et godt utgangspunkt, er det ingen profesjonelle superselgere som ikke har brukt tid på å utvikle seg selv som selger. Profesjonelt salg er omfattende og det krever solid kunnskap, innsikt og erfaring for å bli skikkelig dyktig.

5 – Du har prøvd å selge før, uten å lykkes

Du har prøvd deg som selger, men fikk bare nei, nei, nei… Opplevelsen var kanskje såpass ubehagelig at du har bestemt deg for at det å være selger ikke passer for deg. Jeg kan trøste deg med at alle selgere har opplevd motgang, og det er ingen som blir god på noe – uten å feile en hel del. Det er som med alt annet en skal lære seg – du må tilegne deg kunnskap og øve mye for å kunne oppleve mestring. I tillegg er det spesielt viktig å lære seg å takle avslag, for det er en stor del av hverdagen til en selger. Gjennom mentaltrening er det fullt mulig å trene seg opp til å stå sterkere i motgang og unngå å ta avslag personlig. Les også «7 virkningsfulle tips for å takle avslag i salg».

6 – Du har aldri vært på kurs eller salgstrening

Det å plukke opp røret for å selge uten å ha noen form for opplæring, kan føles som å bli kastet på dypt vann uten å kunne svømme. Det kan oppleves svært stressende og utmattende. Innen salgsfaget finnes det en mengde teorier og teknikker som det lønner seg å sette seg godt inn i. Hvis du ikke vet hvordan du åpner en samtale, speiler kunden, stiller de rette spørsmålene og fører samtalen videre mot closing, så kan det å selge bli svært tidkrevende og smertefullt. Når du øker egen kompetanse, vil du close flere salg på kortere tid – uten at det føles komplisert.

7 – Du har aldri hatt en mentor

Mange av de dyktigste selgerne har en mentor, som støtter og utfordrer dem til å prestere på topp. For å bli en superselger, som synes salg er gøy, er det ikke nok å bare gå på et salgskurs. Det er hva du gjør etter kurset som betyr aller mest. For å bli best, må du ha fokus på kontinuerlig læring og utvikling. Det er med salg som med alt annet i livet – det blir mer gøy når man mestrer!

Foto: Shutterstock.com


[Reklame]

Bli med på gratis nettkurs: «5 viktige steg for å bli en superselger», og få mange gode tips til hvordan lykkes med salget.

Kurset varer i 1 time og 20 minutter og det er gratis og helt uforpliktende å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde deg på – og selvsagt møte opp! Trykk på lenken og finn tidspunkt som passer for deg.

MELD DEG PÅ!