Første arbeidsuka etter ferien kan være tøff for mange, men trenger det egentlig å være sånn? For flertallet av oss kan første arbeidsuka, etter en lang ferie, fremkalle stress og gi oss en følelse av å være deprimert.

Det å gå tilbake til rutiner, oppgaver og plikter etter å ha levd i sus og dus noen uker, kan være tungt. Mange kan til og med tvile på om de egentlig trives i jobben og dermed begynne å fable om et helt annet yrke. Det kan være lurt å gi det noen dager før du tar forhastede beslutninger…

I tillegg til at mange sliter med motivasjonen så er det også et fysisk sjokk for kroppen og skulle begynne å stå opp tidlig igjen. En kan føle seg utrolig sliten de første arbeidsdagene etter ferien, men fortvil ikke – dette er veldig normalt. Selv om det er tungt de første dagene og kanskje ukene, finnes det noen enkel knep for å kommer fortere tilbake i hverdagens rutiner og forpliktelser, uten å føle seg som en vissen blomst.

6 enkle tips for å komme raskt tilbake til hverdagen!

1 – Aksepter at det føles litt tungt de første dagene

En ferie vil ofte gi oss følelse av frihet, mens daglige oppgaver og rutiner kan gi oss en følelse av å være mindre fri. Men hva ville vel ferie vært hvis man hadde ferie hele tiden? Det er nettopp disse kontrastene mellom arbeid og fritid som gjør at vi setter pris på ferien. Hvis du trives i jobben, setter du sannsynligvis også pris på hverdagen når du kommer i gjenge. Aksepter at det går trådt første uka og gi deg selv litt tid til å «lande» etter ferien.

2 –  Nyt minnene

Det som er fint med ferie og opplevelser, er at minnene varer evig. Ta deg tid til å mimre litt fra ferien i blant, selv om hverdagen er i full gang. Se på bilder og snakk om ferien. På denne måten kan du «oppleve» ferien igjen og igjen.

3 – Finn tilbake din motivasjon

Tenkt tilbake på en periode du har vært topp motivert og produktiv. Prøv å fremkalle denne tilstanden. Hva er det ved jobben din som gjør deg glad og stolt? Hva motiveres du av? Snakk med kolleger eller personer som inspirerer deg. Møt på jobb med en positiv innstilling, og prøv å være mest mulig til stedet i det du gjør. Du klarer ikke å være to steder på en gang uansett.

4 – Ikke gå for hardt ut

Ikke start første arbeidsdag med overtidsjobbing, selv om det er mye å ta igjen. Nå er det kanskje lenge til neste ferie og det lønner seg ikke å gå for hardt ut, hvis du skal klare å holde tempo oppe utover høsten. Vær tålmodig, jobb jevnt og trutt og du vil komme ajour før du kanskje aner.

5 – Legg deg tidlig og lev sunt

Pass på å legge deg i rimelig tid slik at du får nok søvn. Kom i gang med mosjon, trening og sunne måltider og styr unna alkohol i hverdagen, slik at velvære og energinivået øker. Ved å ha fokus på søvn og helse, vil du mest sannsynlig kommer mye fortere tilbake til normal rytme og tempo.

6 – Begynn å planlegge neste ferie

En god måte å komme over post ferie depresjon er å ha en ny ferie å se fram til. Det å spare til en ny ferie, begynne å lete etter nye reisemål får deg til å føle at det ikke er over. Du vet at det kommer nye ferier… Du kan i tillegg printe ut et bilde av neste reisemål og henge det på visionboardet ditt, slik at du får daglig påminnelser om hvorfor du skal prestere på jobb.

 


For noen arbeidstakere er det full fres fra første dag, mens andre trenger mer tid og kanskje litt hjelp. Salgstinget tilbyr kurs og foredrag innen salg og ledelse som øker motivasjon og produktiviteten umiddelbart. Les mer om våre tjenester.

 

foto: Shutterstock