Det å feile er et negativt ord for mange og ordet «feile» har et ufortjent dårlig rykte. Vi forbinder det ofte med dårlig resultater eller stryk på skolen, eller andre kjedelige hendelser. Hvem ønsker egentlig å mislykkes?  

Gjennom sosiale medier og nyheter leser vi ofte om suksesshistorier og overøses med bilder av «vellykkede» mennesker som lever «vellykkede» liv. Det å fortelle om massiv suksess er mer «likbart», enn å fortelle om nederlagene. Folk liker ideen om «suksess over natten», og er mindre interessert i å høre om alle de rutinemessige oppgavene som er utført dag ut og dag inn, eller alle de magre årene før et endelig gjennombrudd. De fleste som har oppnådd stor suksess, har feilet seg dit. Det å feile er det faktisk en bra ting – det betyr i det minste at du gjøre noe! Det å feile er ikke det motsatte av suksess – det er en del av prosessen!   

6 grunner til at du bør omfavne nederlag og negative hendelser:  

1 – Nederlag og kritikk er din viktigste læremester- du vil vokse!

Hvis noe går galt, eller ikke virker slik du ønsker, er det viktig å minne seg selv på at et nederlaget kun er midlertidig. Se på feil som en god læremester, arkiver hendelsen og se deg om etter nye muligheter og bedre måter å gjøre ting på. Det ligger mye potensiell selvutvikling i et feiltrinn, eller negativ tilbakemelding. Tenk på det: Når var sist gang du gjorde en positiv endring? Var det fordi du fikk ris eller ros?

2 – Det er ingen vei utenom, i stedet for å flykte inn i komfortsonen, lær deg heller å takle utfordringer!

Ingen går igjennom livet uten å feile, uten å oppleve avvisning, urettferdighet, lav selvtillit, tvil, frykt og nederlag. De som lykkes har ikke unngått disse tilstandene, men de har lært seg å håndtere kriser og hindringer på veien. Suksessrike mennesker analyserer ofte hvorfor ting gikk som det gikk, lærer av det, gjør det de kan for at det samme ikke skal skje igjen, og går deretter videre.

 3 – Det er ikke alltid ditt problem

Selv om folk dømmer deg, er det ikke dermed sagt at de har rett. Hva andre måtte mene om deg, er ikke nødvendigvis ditt problem. Du kan ikke bli likt av alle, uansett hvor real og sjarmerende du er. Vær litt kritisk til hvem du velger å ta imot feedback fra. Er tilbakemeldingen konstruktiv og saklig, kan det være en gave for at du skal kunne utvikle deg til det bedre. Men – usaklig kritikk fra en person som kanskje bare har en skikkelig dårlig dag bør du ta med en klype salt. Håndtér alle tilbakemeldinger profesjonelt, men ikke la usakligheter og følelsesutbrudd fra andre ødelegge dagen eller produktiviteten din.

4 – Det er ikke nødvendigvis deg det er noe galt med

Du vil bli avvist av mange ulike grunner, som kanskje ikke har noe med deg som person å gjøre i det hele tatt. Ikke la et nei knekke selvtilliten din, men fortsett å holde fokus på å gjøre en god figur, gjøre en god jobb og ta fornuftige valg, så vil du også få mange ja.

 5 – Erfaring gjør deg smartere

Jo oftere du må håndtere et tilbakeskritt, desto mer motstandsdyktig blir du. Har du en jobb hvor du må tåle mye «dritt», vil du bli ekspert på å holde hodet kaldt og opptre profesjonelt. Du vil også lære deg å se mønsteret rundt tilsvarende situasjoner, og lettere finne ut hvorfor disse situasjonene oppstår. Med erfaring blir det enklere å være i forkant, jobbe smartere og unngå å gjøre de samme feilen om igjen.

 6 – Gjennom mye feiling kan du oppnå stor suksess!

For å bli god på noe, må du faktisk øve – MYE. Det er ingen som har blitt verdensmestere eller hatt stor suksess uten at det ligger mange timer med blod, svette og tårer bak – og feiling! Det sies at en må trene i minst 10 000 timer for å bli skikkelig god på noe.

Som en klok mann sa: 

«If people knew how hard I had to work for my mastery, it wouldn’t seem so wonderful at all» – Michelangelo

 

Så har du feilet i dag? BRA!