Mange drømmer om et liv i balanse, uten for mye bekymringer og stress. Et liv hvor vi føler oss tilfreds og lykkelige i harmoni med våre omgivelser. Men – nesten alle av oss kan føle i blant at noe holder oss tilbake, og dette «noe» er ofte våre egne følelser og tanker. 

Når livet butter imot, har mange lett for å gå inn i tankemønster som fører til frustrasjon, bekymringer, nedstemthet og til og med lettere depresjoner. Slike tankemønster hindrer oss mer enn noe annet når det gjelder å føle oss tilfreds og i godt humør!

Vi kan ikke kontrollere alt som skjer rundt oss, men vi kan lære å kontrollere hvordan vi velger å reagere på uforutsette hendelser. Alle opplever stress fra tid til annen, og i noen tilfeller ekstra belastende perioder som å miste jobben, helseutfordringer eller alvorlig sykdom, samlivsbrudd og liknende. Hvorfor er det slik at noen takler kriser bedre enn andre? Noen kommer alltid styrket ut av det, mens andre bukker under. Veldig mye handler om hvilken grunnholdning vi har. De som har en grunnleggende positiv holdning, vil være bedre rustet til å takle utfordringer i livet – uten å miste humøret!

3 viktige steg for å løfte humøret:

Steg 1 – Vær forsiktig med hva du forteller deg selv

En enkelt hendelse kan alltid sees på fra forskjellige vinkler. Selv om flere mennesker blir utsatt for nøyaktig de samme hendelsene, kan opplevelsen hver enkelt sitter med være totalt forskjellig. Dessuten vil hva vi forteller oss selv også påvirke fremtidige hendelser. Det blir på en måte selvoppfyllende profeti.

Et typisk eksempel er været! Alt for mange lar været styre humøret. En person kan irritere seg grenseløst over nok et snøfall, mens en annen gleder seg over ferske skispor! Været er definitivt en ting vi ikke kan påvirke og derfor dumt å bruke energi på å irritere seg over det.

La oss se på et annet eksempel. Hvis du som selger forteller deg selv at kunden kommer til å si nei, hva tror du kommer til å skje? Sannsynligheten for avslag vil øke… Hvis samme person i tillegg sier til seg selv: «Jeg er en dårlig selger», gjør det nok ikke saken noe lettere – gjør det vel? Det vil alltid være kunder som sier nei og det er mange grunner til det. Du trenger ikke være en dårlig selger av den grunn. Fremfor å klandre deg selv, finn heller ut hvorfor kunden sier nei, lær av det og gå videre. Si heller til deg selv: «Hvordan kan jeg utvikle meg som selger, øke produktiviteten min og selge til flere kunder?»

Det handler rett og slett å se muligheter i fremfor hindringer i enhver situasjon.

Steg 2 – Bytt ut forventninger med takknemlighet

Hvis du ser på deg selv som et offer og en ulykkesfugl, kan det lede til unødvendig mye stress og bekymringer. Ingen går gjennom livet uten motstand og utfordringer, men det er måten vi takler utfordringene på, som blir avgjørende for hvordan vi føler oss.

Når vi har veldig høye forventninger til oss selv og andre, kan ofte skuffelsene bli stor hvis forventningene ikke innfrir. I stedet for å bli skuffet, tenk heller på hva som gikk bra og hva du lærte? Vær takknemlig for det du fikk, selv om du ikke fikk alt! Hvis en lærer seg å bytte ut forventninger med takknemlighet vil livet og hvordan du føler deg kunne forandres totalt.

Steg 3 – Sett deg selv i førersetet

Det er du som er sjefen i eget liv. Det er du som bestemmer hvordan du ønsker å ha det. Skal du fortelle oppløftende historier og snakke positivt til deg selv, eller skal du overøse deg selv med negativ kritikk slik at du starter å tvile på deg selv? Valget er ditt! Det du fokuserer på får du nemlig mer av. Velger du å fokusere på det som er bra, vil du får mer av det du ønsker. Fokuserer du på alt du ikke har, vil du aldri noensinne blir fornøyd!

Den største bremseklossen for suksess er oss selv! Det som stopper mange er negativ selvsnakk og frykt. Hvis du ønsker større frihet i livet, mer glede og mer suksess – da må du ta et valg. Du må bestemme deg for at ytre omstendigheter (som du ikke har kontroll over) – ikke skal stå i veien for din lykke. Det finnes en mening i nesten alt som skjer, hvis en fokuserer på de rette tingene. Ved å se tilbake på noe som egentlig var en helt forferdelig opplevelse – er det faktisk ganske mange som innser at: «Det var i grunn bra det skjedde – hvis ikke hadde jeg ikke vært der jeg er i dag!» Noen ganger må det faktisk små kriser til for at vi skal oppleve en positiv endring.


Hvordan står det til med hverdagshumøret ditt? Hender det at du føler deg irritabel, sliten og lei? Det er ingen tvil om at humøret påvirker våre prestasjoner og alle opplever variasjon i humøret, men problemet er at svært få gjør noe aktivt for å raskest mulig endre sin mentale tilstand. Lær deg å snu dårlige dager og dårlige øyeblikk med enkle teknikker. Foredraget «Fra Bra Til BEST»er holdt for mer enn 500 selskaper i Norge og er en innertier for å rette fokus på hvordan styre egen eget humør og tankegang! Foredraget holdes bedriftsinternt og tilpasses kundens utfordringer og bransje. Ta kontakt for en uforpliktende prat på tlf: 90073900 eller e-post: jens@salgstinget.no – Hilsen Jens Hartvik Quanvik