Når du entrer et rom, enten du er i et selskap, skal på et jobbintervju, skal ha møte med en kunde eller du skal på bar å jakte etter en ny date, vil måten du bærer deg selv være avgjørende for hvordan du blir oppfattet. Menneskene rundt deg vil danne seg et raskt førsteinntrykk og gjøre seg opp en mening om hvem du er kun basert på ditt kroppsspråk. Dette vil igjen ha en betydelig påvirkning på din interaksjon med dem. Skremmende fakta – ikke sant?

Det er ikke alltid at førsteinntrykk stemmer etter hvert som vi blir bedre kjent med en person, men hva hvis du ikke får sjansen til et andreinntrykk? I mange situasjoner, spesielt i salg, er første inntrykket avgjørende for om du vil få en sjanse til å vise hvem du er og hvilke fantastiske kvaliteter du og dine tjenester/produkter har.

Hvis du opptrer som en selvsikker person, vil menneskene rundt deg sannsynligvis gi deg den oppmerksomhet og respekt du fortjener. Hvis du virker usikker og vinglete derimot, vil du kanskje bli avslått og undervurdert. Hvorfor skal folk bli bedre kjente med deg og det du har å tilby hvis du ikke selv har trua?

Hvorfor er dette med kroppsspråk så viktig? Kroppsspråket er faktisk en svært viktig del av vår kommunikasjon med omverden. Dessuten påvirker vi egen mental tilstand ved bruk av kroppsspråk. Er du for eksempel litt deprimert, er det lett å gå med bøyd hode og lut rygg. Det som skjer da er at du forsterker depresjonen ytterligere. Hvis du i stedet for retter deg opp, tvinger fram et smil og bestemmer deg for å se glad ut, er sannsynligheten stor for at du føler deg lettere til sinns kun ved endring i din fysiske holdning.

Ikke-verbal kommunikasjon står for 55 % vår kommunikasjon. Stemmebruk og toneleie påvirker oss 38 % og de faktiske ordene vi sier har kun 7 % betydning. Hva vi sier betyr rett og slett ikke så mye – det er måten vi sier det på og måten vi formidler vårt budskap som har overveiende betydning for hvordan budskapet blir mottatt.

Selvsikkerhet kan være et konkurransefortrinn, men hva gjør du når du ikke er født eller oppdratt til å tro på deg selv? Selvsikkerhet er ikke for bare noen få heldig utvalgte. Selvsikkerhet er en ferdighet som kan trenes opp. Du kan starte å bygge selvtillit ved å fokusere på følgende:

1 – Rett deg opp i ryggen, trekk skuldrene ned og bakover og løft haka

Ved å åpne opp brystet og stå rak i ryggen signaliserer du styrke og selvsikkerhet. Det er også viktig at du står vendt mot den personen du snakker med slik at du virker interessert, og ikke ser ut til å ha det travelt med å komme deg ut døra. Hvis du derimot er lut i ryggen og står skjevt med skuldrene, signaliserer du usikkerhet og ubesluttsomhet, og det er ikke signaler du ønsker å sende ut i en forhandlingssituasjon – ikke sant?

2 – Slutt å fikle

En sikker måte å bli avslørt som nervøs og usikker er konstant å fikle med noe, ta deg selv i ansiktet klø deg i nesa, tvinne håret og liknende. Hvis du synes det er vanskelig å la være, prøv å puste dypt, slapp av, fold hendene i fanget (så du har litt kontroll på dem).

3 – Vær bevisst på hvordan du holder hendene når du skal presentere noe

Et fint utgangspunkt er å stå med armene i vinkel og la fingertuppene møte hverandre. Dette signaliserer at du er trygg på hva du har å si. Det å stå med armene i kors kan signalisere sinne eller at du er defensiv, selv om du ikke nødvendigvis føler det sånn selv.

4 – Ha øyekontakt med den du snakker med

Det er ikke meningen at du skal stirre noen i senk, men en fin regel er å la blikket møtes 80 % av tiden og 20 % av tiden kan du la blikket vandre. Ved å ha øyekontakt virker du oppriktig interessert i den andre personen. Du blir oppfattet som mer sympatisk enn om du ser ned og vekk.

5 – Gi et fast håndtrykk

Hvordan du håndhilser er avgjørende for ditt førsteinntrykk. Hvis du virkelig vil signalisere at du er oppmerksom og klar til å lytte, kan du ta den andre armen og berøre armen til den du hilser på for å forankre håndtrykket ytterligere.

6 – Smil

Når vi smiler virker vi trygge og selvsikre. Synes du det er vanskelig å smile på kommando? Øv foran speilet hjemme. Når vi er nervøse kan vi lett få et forskremt eller trist drag over ansiktet. Smil selv om du er nervøs. Det er lettere å komme i kontakt med andre om du ser glad ut.

Klarer du å øve inn disse seks knepene er du allerede et godt stykke på vei til mye selvtillit. Ved å vise gjennom kroppsspråk at du tror på deg selv, vil omgivelsene dine tro på deg, og du vil begynne å tro enda mer på deg selv. Slik havner du i en positiv spiral.

Sjekk ut denne filmen! (Your Body Language Shapes Who You Are | Amy Cuddy | TED Talks) Her er et enkelt grep du kan gjøre for å booste selvtilliten din rett før du trenger den som mest. https://youtu.be/Ks-_Mh1QhMc

Lykke til!

Foto: Shutterstock.com