Vi hører ofte om frykten for å feile, men visste du at det i mennesker generelt, bor en frykt for å lykkes?

Stor suksess krever en god porsjon MOT. Mange av oss er redd for å stikke hodet vårt fram. Det er gjort undersøkelser på at folk faktisk heller vil dø enn å ta ordet i store forsamlinger. Den samme form for frykt gjelder også i forhold til å lykkes. Har du suksess må du tåle å stå litt i spotlighten – på godt og vondt.

Hva skjer når vi stikker hodet fram?

Folk rundt deg; familie, venner og kolleger vil kanskje forsøke å trekke deg ned. Du vil trolig oppleve misunnelse fra en og annen, og kanskje til og med bli lagt for hat. Du vil sannsynligvis motta usaklig kritikk. Du vil kunne merke at venner trekker seg unna. Kollegene dine kan bli irritert fordi du har satt en høyere standard enn de selv er villig til å levere. («Nå må vi jobbe hardere på grunn av han/henne») – satt på spissen!

Vi har sett eksempler på selgere som holder igjen, rett og slett på grunn av frykt for å bli ropt opp på scenen under årets julebord. De tør ikke være nr 1. Tør ikke skille seg ut fra mengden. Er livredd for både ros og negativ kritikk.

Når du lykkes med noe vil du selvfølgelig også oppleve at mange støtter og heier på deg! Det gjør det hele verdt det. Hold derfor fokus på de som hjelper deg opp og fram, framfor de som forsøker å trekke deg ned.

Vår mentale innstilling er avgjørende

Den største sabotøren for suksess er imidlertid oss selv. Hvis vi først har satt en standard, ofte basert på de samme gamle historiene vi forteller oss selv. «Jeg er ikke så opptatt av penger», «Det er ikke viktig for meg å gjøre det bra», «Jeg er fornøyd slik jeg har det». Hvis dette er tanker du sår, vil du mest sannsynlig alltid strebe etter å etterleve denne standarden du har satt for deg selv. Hvis det skulle gå veldig bra en stund og du ikke endrer på din egen standard, vil du ganske sikkert begynne å ødelegge for deg selv, slik at du presses ned til det nivået du «trives best».

Det er selvfølgelig viktig å være fornøyd med det man har, og mye penger er sjelden en motivasjonsfaktor i seg selv. Mange måler suksess i penger, men penger er egentlig kun et resultat som kan kommer i kjølevannet av suksess.

De aller fleste av oss har et grunnleggende behov for å utvikle oss, være i bevegelse, mestre og høste anerkjennelse – selv om anerkjennelse og oppmerksomhet også kan være skummelt!

Vi trenger ikke være best i alt, men det er unektelig tilfredsstillende å være god i noe.

 5 metoder for å overvinne frykt

1. Gjør noe hver dag som skremmer deg

Det å gå ut av komfortsonen jevnlig, vil gjøre deg sterkere, og frykten blir etterhvert bli svakere.

2. Skaff deg en mentor

En mentor vil hjelpe deg å bli mer bevisst. En mentor vil hjelpe deg å endre dine tankemønster, handlinger og beslutninger. En mentor vil støtte og utfordre deg slik at du tør å bli best.

3. Aksepter fryktfølelsen

Ikke forsøkt å bekjempe fryktfølelsen, da vil den bare bli sterkere. Tenk heller at den er din venn. Når du kjenner frykt vet du at du er i ferd med å vokse.

4. Snakk positivt til deg selv hver dag

Stå foran speilet om morgenen og fortelle deg selv hvilken unik og fantastisk person du er. Fortell deg selv at du er ustoppelig. Ingen/ingenting kan stoppe deg fra å lykkes.

5. Omgi deg med mennesker som løfter deg opp

De fem personene vi omgås mest vil ha en enorm påvirkning i forhold til hvem vi blir. Ikke tillat negative mennesker å ta opp plass i livet ditt. Omgi deg med mennesker som motiverer og inspirerer deg til å møte frykten. Oppsøk de som er bedre enn deg, som vil hjelpe deg å strekke deg lenger.

For å lykkes må du være mentalt sterk, for det er mellom øra det hele starter. Tør du å være god?

 

Foto: Shutterstock.com