Du vet du har sagt det før, men denne gangen skal det bli annerledes. Denne gangen skal du lykkes! Men hva skal egentlig til for at vi klarer å endre oss, slik at vi får de resultatene vi ønsker?

Klager du ofte over de samme tingene dag ut og dag inn? Er du lei av å vente på nye og bedre resultater? Hender det at du sier til deg selv at du har prøvd alt? (men ingenting funker…)

Det er en gang sånn – skal du oppnå et nytt resultat må du også gjøre noe helt nytt, noe du ikke har gjort før. De som sier de har prøvd alt, har i virkeligheten kanskje prøvd tre forskjellige strategier. Når vi sier at vi har prøvd alt, er det ofte slik at vi gjør de samme feilene om og om igjen. Det å slå seg til ro med at vi har prøvd «alt» er bare en dum unnskyldning fordi vi ikke makter å ta tak i ting, eller fordi frykten for å feile stopper oss. Det er også sånn at vi ofte tenker at vi skal gjøre noe, men det blir bare med tanken. Selv om du har tenkt en tanke tusen ganger så hjelper det lite hvis du ikke handler.

De aller fleste vet at noe må endres for å oppnå nytt resultat, men hvorfor er det så vanskelig å ta det første skrittet? Hvorfor er det så stort gap mellom tanke og handling?

Hva skal til for at vi omsider bryter ut av gamle handlingsmønster og faktisk gjør noe?

Primært drives vi av to krefter. Enten handler vi for å unngå smerte, eller så handler vi for å oppnå velbehag. Hvis du drives av smerte vil du gjøre endring når smerten ved å fortsette som før er større enn smerten ved å foreta en endring. Drives du av velbehag er du du villig til å handle for å oppnå velvære og belønning, selv om din nåsituasjon er bra nok.

Det er i hovedsak fire handlingsutløsende mentale tilstander:

STERKT UBEHAG. Du har nådd et metningspunkt, du føler ubehag og vemmelse. Du har rett og slett fått nok av middelmådighet, følelser som frykt, smerte og ydmykelser. Du kan ikke leve som dette lenger og du har nådd et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake. En endring må skje.

ÅPENBARING. Du står ved et veiskille og rett og slett bare bestemmer deg for hvilken retning du skal gå. For noen er det veloverveid, for andre mer impulsivt. Ofte blir beslutninger tatt etter tilegnelse av ny kunnskap eller nye opplysninger, du får en slags åpenbaring som gjør det lettere å ta en avgjørelse. Når du står ved et veiskille er det bedre å ta en beslutning (som er feil), enn ikke å ta beslutning i det hele tatt.

BEGJÆR. Hvis du vet hva du ønsker deg og du vil det sterkt nok så vil du klare å handle. Begjær vil være din drivkraft. Når begjæret slukner kan det imidlertid være vanskelig å finne motivasjon til å fortsette i samme retning.

PROBLEMLØSING. Du har en vilje og et sterkt ønske om å løse en spesiell oppgave. Du er rett og slett så fast bestemt at du er villig til å gjøre det som må gjøres, og du er til og med villig til å dø for din sak. De som har en ekstremt sterk visjon og ønske, vil rett og slett være ustoppelige. De som befinner seg i denne tilstanden vil ofte vie et helt liv på saken de brenner for.

 

La 2016 bli ditt år.  Vær ustoppelig!

Fotokreditt: Shutterstock.com