Tidlig i januar 2015 bestemte jeg meg for å skrive små takknemlighetsbrev til meg selv og puttet de i en boks. Alle små og store positive hendelser gjennom året er skrevet på små lapper. 2015 har vært et år med mange gledelig begivenheter – for boksen den er full.

Jeg har ikke kikket på noen av lappene etter hvert som jeg har lagt de i boksen. En tankevekker er imidlertid at jeg ikke husker mer enn en brøkdel av hva jeg har skrevet. Derfor gleder jeg meg til 1. juledag (Julaften blir for travel). Da skal jeg sette meg i godstolen med et glass rødvin og fyr i peisen, også skal jeg lese alle takknemlighetsbrevene jeg har skrevet til meg selv. På den måten vil jeg oppleve på nytt alle små og store gleder i 2015. En samling av små lykkeblaff er gaven jeg gir til meg selv.

Hva er jeg takknemlig for?

Jeg husker flere av de store begivenhetene som ferieturen til Afrika og konfirmasjonen til sønnen min, men det er de små hverdagsgledene som fort blir glemt. Det er derfor det er så viktig å minne seg selv på å utvise takknemlighet i det daglige. Jeg husker lykkefølelsen etter en skitur med sønnen min og opplevelsen av at jeg har fått en fullverdig treningspartner som både er raskere og sterkere enn meg.  Jeg lever fortsatt på en hyggelig hverdagsmiddag, arrangert helt på impuls, sammen med gode venner. Jeg glemmer nok aldri da datteren min kom på pallen for første gang i en turnkonkurranse. I 2015 opplevde jeg gjennombrudd i noe jeg har jobbet og strevd med lenge. Lite kan måle seg med den følelsen når det løsner og snøballen begynner å rulle. Jeg minnes da mannen min og jeg gikk ut og spiste en bedre middag midt i uka, fordi vi plutselig og uventet hadde barnefri. Jeg kjenner ofte på takknemlighet over en fleksibel arbeidssituasjon, som gir meg mulighet til å følge opp barna tett, samtidig som jeg jobber smartere og produserer mer enn noen gang. Det beste er at det føles ikke ut som jobb, fordi det er så givende. «Endelig mandag» er en klisje jeg faktisk kan stå inne for. Jeg gleder meg like mye til hverdag som til helg.

Kontraster i livet er viktig

Jeg ville kanskje ikke kjent så mye på denne gleden over arbeidssituasjonen hvis jeg ikke hadde opplevd motpolen. Nedturer fremhever oppturer. Vi trenger kontrastene for å kunne føle lykke. Nå er jeg takknemlig for muligheten til å jobbe med inspirerende og positive mennesker i et miljø hvor det er tilrettelagt for å utvikle seg, være kreativ og skape noe. Et miljø hvor vi støtter hverandre og spiller hverandre gode. Et miljø hvor vi setter ærlighet, integritet og respekt høyt.

Jeg vet det er små lykkeblaff jeg har glemt fra året vi legger bak oss. Noe morsomt ungene har sagt eller gjort. Hyggelig overraskelser. Mestringsfølelse. En god samtale eller latterutbrudd. Jeg gleder meg til å åpne boksen med takknemlighetsbrevene og ta et tilbakeblikk.

Hva skjer med oss når vi er takknemlige?

En boks med takknemlighet er en perfekt gave du kan gi deg selv eller en som står deg nær. Det å utvise takknemlighet for det vi har, hverandre og livet vi lever hjelper oss å leve mer i nuet. Det hjelper oss å nyte de små øyeblikkene. Vi blir også mer bevisst på hva som er viktig i livet. Vi har så lett for å ta livet og hverandre for gitt, hvis vi ikke stopper opp og tenker over hva vi faktisk har å være takknemlig for. Og det er alltid noe å være takknemlig for. Jo flinkere vi er til å nyte de små øyeblikkene av lykke, desto mer tilfreds blir vi. Forskning viser at de som utviser takknemlighet regelmessig har bedre helse, føler seg bedre og har lettere for å nå mål.

Ønsker deg en god og takknemlig Jul!

Henriette

Foto: Henriette privat