Momentum er et ord som har sin opprinnelse i fysikkens lover, hvor en masse med en viss tyngde og fart vil kunne overføre kraften til en gjenstand som står stille – slik som Newtons vugge (bildet).

Betydningen vi velger å legge i uttrykket momentum er når man har jobbet hardt og fokusert over lengre tid og resultatene plutselig kommer i langt større mengde enn man først har forestilt seg. En fin metafor er når «snøballen begynner å rulle» og kraften av den får flere nye snøballer til å rulle. Du har brukt mye krefter på å lage snøballen, den blir større og stadig tyngre å dytte bortover. Etter mye strev dytter du den utfor en bakke og plutselig begynner den å rulle av seg selv, og den blir samtidig større og større uten at du trenger å anstrenge deg like mye som før. Nå gjelder det kun å passe på at den styres i riktig retning, sånn at den ikke kræsjer i et tre.

I mange sammenhenger kan vi bruke så mye som 90 % av energien vår på å komme i gang og kun 10 % energi for å holde det gående. Dørstokkmila er den lengste og tyngste mila for de fleste, men kommer vi forbi den er veldig mye allerede gjort.

Etter lengre tid med anstrengelser og fokusert jobbing er det en fantastisk belønning å oppleve at momentum slår til (dvs. resultatene endelig kommer), men hvordan komme dit?

Nedenfor finner du fem nøkler som kan hjelpe deg i gang:

Trinn 1 – Finn din lidenskap!

For å kunne drives framover, må du finne ut hva du ønsker deg aller mest. Hva er målet ditt? Hva er din lidenskap og drøm? For at dette skal bli tydelig må du stille gode spørsmål til deg selv. Hva ville du gjort hvis du visste at du ikke kunne feile? Hva ville du gjort hvis du ikke hadde noen begrensinger økonomisk eller fysisk?

Trinn 2 – Vær på topp mentalt.

Hvis du skal oppnå endring, eller bedre resultater må du være mentalt forberedt og motivert til å sette i gang. Du må ha tro på deg selv og etablere en urokkelig tro på at du kan lykkes! Du må være fokusert og daglig jobbe med din mentale innstilling og selvtillit. 6 fysiske øvelser som løfter selvtilliten.

Trinn 3 – Bestem deg, forplikt deg og utfør handlinger.

Når du er blitt klar over hva du virkelig vil, må du bestemme deg for nøyaktig hvilke gjøremål som skal utføres når, og innen en gitt tidsfrist.  Du må forplikte deg overfor deg selv ved å planlegge og deretter følge planen skritt for skritt.

Trinn 4 – Begynn i dag!

Ikke la deg friste til å utsette dine handlinger. Nå har du kanskje tatt den viktigste beslutningen i livet ditt, og det rette tidspunktet for å handle er nå! Du må hver dag utføre små eller store gjøremål som tar deg ett skritt nærmere målet. Det tar ofte tid fra en starter på noe, til resultatene kommer, men tålmodighet og utholdenhet vil bli belønnet.

Trinn 5 – Følg opp målene jevnlig og vær ærlig med deg selv.

Hensikten med en plan og et mål er at du skal kunne kontrollere om du beveger deg i riktig retning. Du bør jevnlig sjekke om du faktisk har utført handlingene som du har forpliktet deg til. Det er veldig lett å «lure seg selv» til å tro at en har gjort så mye, inntil man tar en virkelighetssjekk og oppdager at man kanskje ikke har vært helt ærlig med seg selv. Hvis du ikke ser resultater etter en gitt tid, må du ta ett skritt tilbake og vurdere om det er noe som bør gjøre annerledes. Veien til momentum kan være lang og kronglete, men den som ikke gir seg vil kunne oppleve gleden av mestring, flyt og resultater!


Har du en god historie hvor du selv har opplevd momentum? Del gjerne med oss i kommentarfeltet:-)

Foto: Shutterstock