«Success is the sum of small efforts, repeted day in and day out” – Robert Collier

Suksess handler om å sette seg mål og nå dem. I tillegg handler suksess om å ha balanse og harmoni i livet. Det å være suksessrik handler på ingen måte om å være feilfri. Det handler heller ikke om penger. Alle som har satt seg mål, vet at veien til måloppnåelse kan være kronglete og full av nederlag. Klarer man allikevel å holde fokus på målet og samtidig ikke gi opp, slik at man til slutt oppnår ønsket resultat, da har man suksess uansett hvor mange feil man har begått på veien. Mange måler suksess i penger, men penger er kun en ringvirkning av suksess. Penger alene kan ikke måle suksess. Andre kan heller ikke bedømme din suksess. Suksess er personlig og det er bare du som vet om du virkelig har suksess eller ikke.

Hva skal til for å nå et mål og bli en suksess?

Det kan selvsagt være mange hendelser og egenskaper som fører til suksess, og noen ganger er det også viktig med en liten porsjon flaks. Det er likevel noen egenskaper og handlinger som veier litt ekstra tungt på veien mot suksess som blant annet:

 • Lidenskap/entusiasme
 • Se verdien av å gjøre noe for andre – ikke bare deg selv
 • Hardt arbeid
 • Fokus
 • Pågangsmot
 • Øvelse/repetisjon
 • Vedvarende interesse for målet

Suksess er ikke forbehold noen få utvalgte. Alle som ønsker kan oppleve suksess. Hvis en person tilsynelatende har «alt», men føler seg utilfreds – da har vedkommende i prinsippet ikke suksess. Suksess er når du med hånda på hjerte kan si til deg selv at du føler en indre tilfredshet og at du føler en stor takknemlighet for det du har oppnådd. Da har du lykkes!

Vi kan alle oppleve små suksesser i løpet av hverdagen. Som nevnt handler suksess i hovedsak å sette seg mål og nå dem. Enten målet er lite eller stort.

For å oppnå suksess kan det være til stor hjelp å lage seg ett system.

 1. Finn ut hvilke arenaene i livet du ønsker å forbedre. Økonomisk, helse, relasjoner, fysikk, mentale tilstand, materielt, karriere.
 2. Gjør det enkelt, velg ett spesifikt mål som er ekstra viktig for deg innenfor hvert område.
 3. Les og lær det som trengs for å kunne nå målet.
 4. Bryt ned hovemålet til små delmål slik at du ser framgang. Et delmål bør være realistisk og noe du kan nå ukentlig, hver 14. dag eller minst 1 gang i måneden.
 5. Skriv ned 20 gjøremål som du kan utføre umiddelbart som et skritt på vei til målet
 6. Skriv ned hovemålet, heng det på veggen slik at du får daglig påminnelser
 7. Visualiser daglig. Se for deg selv i ønsket situasjon.
 8. Affirmasjon – Snakk oppmuntrende til deg selv daglig. Positiv selvsnakk virker!
 9. Gjør små anstrengelser hver dag. Ingen mål kan nåes uten handling.
 10. Hold fokus og vær tålmodig. Ikke utsett til i morgen, det du kan gjøre i dag. Utsettelse er en fiende.
 11. Skriv ned alle gjøremål som skal til for å nå hvert delmål og følg opp systemet ditt daglig med å måle og evaluere det du gjør på veien til målet. Dette er viktig for å se hvordan du gjør det underveis. Går du mot målet eller fra det? Skal du gjøre justeringer eller ikke?

Husk at suksess sjelden oppnås ved egotripp. De færreste har vel hørt om noen som har lykkes uten å ha støttespillere rundt seg? Det er ved å hjelpe andre til suksess at man selv kan bli en suksess.

 

Fotokreditt: Shutterstock.com