Mersalg handler ikke om å prakke på kunden ting vedkommende ikke trenger – det handler om å yte service! Det handler om å vise omtanke for kunden.

Har du opplevd å komme inn i en butikk for å handle noe du trenger og selger tar betalt uten å stille deg ett eneste spørsmål? Du kommer hjem og oppdager at du ikke får tatt i bruk produktet fordi du mangler ditt eller datt? Noe i utgangspunktet selgeren burde passet på at du fikk med deg? Hva er sannsynligheten for at du føler deg godt fornøyd og kanskje anbefaler denne butikken til andre etter en slik erfaring?

En annen uvane vi selgere ofte legger til oss er at vi setter begrensninger for kunden på bakgrunn av vår egen situasjon. La oss si at du som selger har stram økonomi. Automatisk antar du at alle andre har det på samme måte og du synes det er vanskelig å selge utover et visst budsjett. Men hva vet du om kunden? Kanskje nettopp denne kunden har et veldig romslig budsjett og er klar for å handle masse! Så ikke sett begrensninger for kunden. Det vil kunden klare fint selv. Du skal faktisk hjelpe kunden til å gjøre en god handel på kundens premisser, slik at kunden føler seg sett og blir fornøyd.

HISTORIEN OM DEN FØDTE SELGER

En ung gutt fra Kristiansund flyttet til Oslo og gikk til ett stort kjøpesenter for å søke jobb. Sjefen for kjøpesenteret spurte: «Har du noe selgererfaring? «Gutten svarer: «Nåååå, jooo, har nok jobbet som selger hjemme i bygda. Ettersom sjefen syntes gutten virket trivelig og frampå, bestemte han seg for å ansette han. «Du kan begynne i morgen tidlig» sa han til gutten. Jeg kommer ned etter vi har stengt i morgen kveld og ser hvordan du har hatt det på din første dag på jobb. Gutten hadde en hard og lang arbeidsdag, men til slutt var den ferdig.

Etter stengetid kom så sjefen ned som han hadde lovet dagen før. Hvor mange salg gjorde du i dag?» Spurte sjefen. Gutten svarte: «Ett». Da ble sjefen litt forundret og sa: «Bare ett!?» «Våre selgere bruker normalt å gjøre mellom 20 og 30 salg på en dag. Hvor mye penger var det snakk om?» Gutten svarte:

«1 911 138 kr.» Sjefen ble svært overrasket og sa: «1 911 138 kr!!! Hva solgte du til han?» Gutten svarte: «Først solgte jeg en liten fiskekrok. Så solgte jeg en mellomstor fiskekrok. Deretter solgte jeg en stor fiskekrok. Siden ble det fiskesnøre. Da jeg spurte hvor han skulle fiske, svarte han at han skulle dra ned til kysten. Da sa jeg at han kunne trenge en båt, så vi gikk ned til båtavdelingen. Der solgte jeg han den store Baylineren med doble motorer. Deretter viste det seg at hans lille Honda Civic ikke kunne dra den store båten, så jeg tok han med til bilavdelingen og solgte han en Chevrolet Tahoen 4-hjulstrekker. Sjefen, som nå var i sjokktilstand sa: «Så du mener altså at en mann kom inn for å kjøpe en fiskekrok og du klarte å selge han en båt og en bil? «Da svarte gutten glatt: «Nei, nei! Han kom inn og skulle kjøpe tamponger til sin kone, og da sa jeg at han like gjerne kunne dra å fiske, ettersom helgen allikevel var ødelagt!»

Kilde: Ukjent

 

 

 

Fotokreditt: Shutterstock.com